Κοινωνικό μέρισμα έως 1 δισ. από την ελληνική κυβέρνηση

Κοινωνικό μέρισμα έως 1 δισ. από την ελληνική κυβέρνηση

Στη διανομή κοινωνικού μερίσματος τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ούτως ή άλλως, από την επόμενη χρονιά δε θα γίνεται κάτι τέτοιο, καθώς ο εκτιμώμενος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα οδεύει προς νομοθέτηση από την αρχή του έτους, με τη μορφή μόνιμων μέτρων και θα αφορούν είτε σε φοροελαφρύνσεις είτε σε αύξηση κοινωνικών δαπανών.

Σε σχέση με το φετινό μέρισμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτα στη λίστα των πιθανών δικαιούχων βρίσκονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών.  Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο) και  ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν τις νεότερες εκτιμήσεις ακόμη και κοντά στο 1 δισ., δημιουργώντας περιθώριο εντυπωσιακών κινήσεων.

Το μέρισμα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2017

Μικρή μείωση στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 4% δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης του 2017. Πρόκειται για την δεύτερη κοινοποίηση στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος 2018 με τα στοιχεία να επικυρώνονται χωρίς κανέναν αστερίσκο από την Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεώτερες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά ίσως διευκολύνουν την κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, αναφορικά με το ύψος των προβλεπομένων πρωτογενών πλεονασμάτων 2018-19, καθώς δείχνουν μεγάλες επιδόσεις για την  ελληνική πλευρά.

Από εκεί και πέρα, το 2017, το δημοσιονομικό πλεόνασμα παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,8% του ΑΕΠ ενώ το 2015 αναθεωρήθηκε οριακά από 0,6% σε 0,5%.

Καλύτερες εμφανίζονται οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά το χρέος. Παρότι παραμένει στα ύψη για το 2017, οι σημερινές εκτιμήσεις αναφέρουν δημόσιο 176,1% του ΑΕΠ έναντι 178,6% της εκτίμησης του Απριλίου. Αντίστοιχες προσαρμογές, κατά δυο μονάδες χαμηλότερα, γίνονται και στο 2016.

Το ενοποιημένο χρέος Γενικής Κυβέρνησης στα τέλη του 2017, συνολικά 317,414 δισ. ευρώ εκ των οποίων 256,520 δισ. αφορά σε δάνεια από τα προγράμματα διάσωσης. Το ΑΕΠ πέρυσι σε αγοραίες τιμές διαμορφώθηκε σε 180,218 δισ. ευρώ…. / ΙΒΝΑ