Δείγματα στασιμότητας στην τουρκική οικονομία

Δείγματα στασιμότητας στην τουρκική οικονομία

Μείωση 72% στις πωλήσεις οχημάτων, 10,9% μείωση στις τιμές ακινήτων

Η τουρκική λίρα να επανέκαμψε τις τελευταίες ημέρες και ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με τη συνολική υποτίμηση να πέφτει στο 30% από τις αρχές του ἐτους, έναντι του 40% που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Το γεγονός προσφέρει ελπίδες για σταθεροποίηση της κατάστασής της.

Όμως, έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην τουρκική οικονομία. Γεγονός που δείχνει πως το 2019 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά για τους Τούρκους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet, που αναφέρει πως οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν μειωμένες κατά 68% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα τού 2017. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει πως ο Οκτώβριος 2018 θα κλείσει με μείωση 72% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Oκτωβρίου 2017 είχαν πουληθεί στην Τουρκία 720.000 οχήματα ενώ το 2018, ο αριθμός αυτός θα έχει πέσει στις 460.000 οχήματα.

Ένας άλλος δείκτης που δείχνει την αναταραχή στην τουρκική οικονομία είναι ο δείτης τιμών των ακινήτων. Τον Σεπτέμβριο 2018, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατά 10.9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017. Οι πωλήσεις των ακινήτων μειώνονται, καθώς οι τράπεζες περιορίζουν τις παροχές δανείων, ενώ και οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες φοβούνται πως η οικονομία θα διανύσει μία δύσκολη περίοδο.

Ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan αναφέρει πως σε λίγους μήνες η Τουρκία θα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak ήδη έχει ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό…. / IBNA