Ο Τσίπρας, ο Draghi και η «αιτία» της συνάντησης

Ο Τσίπρας, ο Draghi και η «αιτία» της συνάντησης

Μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τού πρώτου στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σίγουρα, υπήρξαν τα θετικά μηνύτα για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που «καίει» την Αθήνα και σχετίζεται με την προετοιμασία της επόμενης έκδοσης ομολόγου, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Και γιατί να έχει λόγο για κάτι τέτοιο ο Mario Draghi θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς…

Αυτή τη στιγμή, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως, η ΕΚΤ δε δίνει το «πράσινο φως» για την αύξησή τους.

Το παραπάνω τέθηκε σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2015 και επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, όταν η Φρανκφούρτη εξέφρασε τις ανησυχίες της μην τυχόν και το υπουργείο Οικονομικών γεμίσει τις τράπεζες με έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας του Δημοσίου. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να διαθέτει την παραμικρή χρησιμότητα σήμερα.

Εφόσον, λοιπόν, αρθεί αυτός ο περιορισμός, θα αυξηθούν οι παίχτες στην αγορά των εγχώριων τίτλων και οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, καθώς, αυτή τη στιγμή, η απόδοση του 10ετούς κινείται κοντά στο 4,5%.

Επομένως, η ελληνική πλευρά έχει λόγους να επιθυμεί την αλλαγή στάσης Draghi…. / IBNA