Εγκαίνια για το διυλιστήριο της SOCAR στη Σμύρνη

Εγκαίνια για το διυλιστήριο της SOCAR στη Σμύρνη

Τη δική σφραγίδα στον χώρο της διαχείρισης υδρογονανθράκων στην Τουρκία έβαλε η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, εγκαινιάζοντας το πρώτο της διυλιστήριο στην Σμύρνη.

Στη σημερινή τελετή εγκαινίων τού διυλιστηρίου STAR το «παρών» έδωσαν ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, και ο Αζέρος ομόλογός του, İlham Aliyev.

Το διυλιστήριο χρειάστηκε επτά χρόνια για να κατασκευαστεί – οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2011- και αναμένεται να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της Τουρκίας, προϋπολογισμού 6,3 δισ. δολαρίων, και μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Το διυλιστήριο STAR ξεκίνησε την λειτουργία του παραλαμβάνοντας το πρώτο φορτηγό πλοίο που μετέφερε στις εγκαταστάσεις 80.000 τόνους αργού από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR για την Τουρκία, Zaur Gahramanov, επιβεβαίωσε τότε την άφιξη του πρώτου φορτίου και ανέφερε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Το διυλιστήριο αναμένεται επίσης να εξαλείψει πλήρως την ανάγκη της Τουρκίας να εισάγει καύσιμα για κινητήρες jet, τα οποία θα αντιστοιχούν στο 7% της συνολικής παραγωγής του STAR. Παράλληλα, αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) της χώρας από 79% σε 70%.

Με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. τόνων αργού, το διυλιστήριο θα παράγει επίσης 1,6 εκατ. τόνους νάφθας και 1,6 εκατ. τόνους καυσίμων jet σε ετήσια βάση…. / IBNA