ΠΓΔΜ: Καθυστερεί εκ νέου η συνεδρίαση της Βουλής

ΠΓΔΜ: Καθυστερεί εκ νέου η συνεδρίαση της Βουλής

Καθυστερεί εκ νέου η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας, στην οποία εξετάζεται  η πρόταση της κυβέρνησης του Zoran Zaev για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως αναβλήθηκε για τρεις ώρες και έπρεπε να ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον λόγο καθυστέρησης, ούτε και πότε θα αρχίσει και εάν θα αρχίσει. Προφανώς υπάρχουν έντονες ζημώσεις και παρασκηνιακές διεργασίες και γι΄αυτό μάλλον καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης.

ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές  μεταδίδουν από το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση του Zoran Zaev φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλ. 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης.Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Όμως, περίπου 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου και  όπως ανέφερε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Antonio Milososki, στις τάξεις της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν διαρροές . Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει αμέσως τη συνεδρίαση και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία για να φανεί εάν η κυβέρνηση του Zaev μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων για το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος./ΙΒΝΑ