Στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με άλλους περίπου 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Figaro/AFP σε άρθρο της με τίτλο «11 Νοεμβρίου: 60 ηγέτες στο Παρίσι για τους εορτασμούς», περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Donald Trump και ο Vladimir Putin, θα παρευρεθούν στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του τέλους του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, την επομένη μιας εξαιρετικά συμβολικής τελετής, παρουσία του Emmanuel Macron και της Angela Merkel, στον τόπο,  όπου υπογράφηκε η ανακωχή. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα πραγματοποιήσει μια «περιοδεία μνήμης» από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου στις  περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Πέμπτη, το Elysée.

Οι εορτασμοί αυτοί είναι «μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η Γαλλία εξακολουθεί να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην οικογένεια των εθνών», αναφέρουν  από την Προεδρία. Ο κ. Macron θα μιλήσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 11:00 (10:00 GMT) στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία τουλάχιστον 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο  Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Poutin. Όλοι αυτοί οι ηγέτες θα προσκληθούν στη συνέχεια σε ένα Φόρουμ για την Ειρήνη, το οποίο θα ανοίξει συμβολικά η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και φιλοδοξεί να καταστεί μια ετήσια συνάντηση στο Παρίσι με στόχο να προωθήσει μια «επανιδρυμένη, αναθεωρημένη πολυμέρεια».

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ο Γάλλος Πρόεδρος και η  Γερμανίδα Καγκελάριος θα επισκεφθούν τον τόπο της ανακωχής κοντά στη Compiegne (Βόρεια Γαλλία), πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά  σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης μεταξύ των πρώην εμπόλεμων μερών. «Θα βρεθούμε στα χνάρια του Χέλμουτ Κολ και του Φρανσουά Μιτεράν το 1984, στο Verdun», των οποίων η εικόνα χέρι με χέρι μπροστά σε ένα κενοτάφιο έγινε από τα ισχυρότερα σύμβολα της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης, αναφέρει το  Elysée.

Η ανακωχή, που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου 1918 μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και της Γερμανίας σε ένα βαγόνι στο δάσος της Compiegne στο Rethondes, σήμαινε το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier θα παρακολουθήσει επίσης, μια μεγάλη συναυλία γαλλο-γερμανικής φιλίας στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εορτασμών της επιστροφής της Αλσατίας στη Γαλλία, το 1918.

Μόνο οι εμπόλεμες χώρες που «είχαν στρατεύματα στα ευρωπαϊκά θέατρα του πολέμου» προσκλήθηκαν στο Παρίσι, δήλωσε η Προεδρία, για να εξηγήσει την απουσία χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία. Ο κ. Macron, ο οποίος επιθυμεί να επανασυνδεθεί με τους Γάλλους, θα περάσει επίσης, πέντε ημέρες σε περιοχές που υπέφεραν από τις συγκρούσεις του Μεγάλου Πολέμου 1914-18 και σήμερα υποφέρουν από τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες./ΙΒΝΑ