ΠΓΔΜ: Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος

Συνεχίζεται αύριο στη Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev σχετικά με την έναρξη των διαδικασίων για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Η αυριανή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο ξεκινά στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).

Μέχρι στιγμής, θεωρείται άγνωστο εάν η συζήτηση ολοκληρωθεί αύριο και διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ή αυτή παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη.

Για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος στις επόμενες φάσεις θα πρέπει σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία η πρόταση της κυβέρνησης να στηριχθεί από τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής (80 βουλευτές στους 120), κάτι που σημαίνει ότι υπέρ της κυβερνητικής πρότασης θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, για την ώρα παραμένει αβέβαιη η έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της στήριξης της πρότασής της για τροποποίηση του Συντάγματος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν δείχνει να υπαναχωρεί από την άκαμπτη στάση που τηρεί, ενώ κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει διαφοροποιηθεί, τουλάχιστον δημόσια, από την κομματική γραμμή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO-DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, σε συντονιστική συνάντηση που είχαν χθες, επιβεβαίωσαν ομόφωνα ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Tomislav Tundev εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. “Θα φανεί στην ψηφοφορία. Από τις συζητήσεις φαίνεται ότι κανείς βουλευτής δεν είναι κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο”, πρόσθεσε ο Tundev.