Μέχρι τέλος του 2018 η ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα

Μέχρι τέλος του 2018 η ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα

Μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται η ίδρυση της Αναπτυξιακής τράπεζας, όπως προέκυψε  από τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη με τη νέα Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Zhang Qiyue.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε την Πρέσβη ότι εντός του έτους επίκειται η συγκρότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο επίπεδο της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και η πρέσβης επιβεβαίωσαν τη στρατηγικού χαρακτήρα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και επανέλαβαν τη δέσμευση των ηγεσιών των δύο χωρών για στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η έξοδος από το Πρόγραμμα και η ανάκτηση αυξημένων βαθμών ελευθερίας στο σχεδιασμό πολιτικής, σηματοδοτούν μια νέα φάση για την Ελλάδα, προσδοκιών και σκληρής προσπάθειας για την ικανοποίησή τους, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση του περιφερειακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ρόλου της χώρας. Μάλιστα, επεσήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τονίζοντας ότι η μέχρι τώρα εμπειρία κινεζικών επενδύσεων στη Ελλάδα είναι αμοιβαία επωφελής. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σε ένα εύρος τομέων, μεταξύ των οποίων οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, αναδεικνύονται σημαντικές προοπτικές νέων επενδυτικών κινήσεων.

Συμετοχή στην τράπεζα των BRICS

Η κυρία Zhang παρατήρησε με ικανοποίηση ότι οι συνθήκες στην οικονομία βελτιώνονται, και διανοίγονται νέες προοπτικές για τη χώρα.

Στο τέλος της συνάντησης, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας ανάμεσα σε στελέχη τού υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα, με σκοπό την απευθείας συνεργασία και την επιτάχυνση στην προώθηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για την ολοκλήρωση εντός του 2018 των διαδικασιών συμμετοχής της, στην Asian Infrastructure Investment Bank, ζητώντας από την Κίνα τη στήριξή της για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη New Development Bank των BRICS.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Zhang πληροφόρησε την ελληνική πλευρά για το ώριμο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας στην Ελλάδα…. / IBNA