Όταν Ρωσία και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά…

Όταν Ρωσία και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά…

Η Ενέργεια φέρνει, όπως φαίνεται, τη Μόσχα και το Κάιρο ένα βήμα πιο κοντά.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Abdel Fattah al-Sisi, συμφώνησαν μεταξύ άλλων να προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στην Αίγυπτο και να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σημαντική είναι η χρονική στιγμή που επιλέγεται για την σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Πρώτον, στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να δημιουργηθεί «θαλασσοταραχή» το επόμενο διάστημα εάν η Τουρκία επιλέξει να οξύνει τα πνεύματα, τοποθετώντας την ίδια τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, όσο στις διεθνούς εμβέλειας εταιρείας υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Exxon Mobil, Total, ENI).

Δεύτερον, η Αίγυπτος, η χώρα που ελέγχει το Κανάλι του Σουέζ, είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

«Σταθήκαμε λεπτομερώς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Vladimir Putin, συμπληρώνοντας ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην «κατασκευή από την Rosatom στην Αίγυπτο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Abdel Fattah al-Sisi, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων της Αιγύπτου με τη Ρωσία, καταγράφοντας ως επιτυχία την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην El Daba και τη συμφωνία για τη δημιουργία Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης στα ανατολικά του Port Said…. / IBNA