Κυβέρνηση σε κρίση

Κυβέρνηση σε κρίση

Οι πρωτοβουλίες του Πάνου Καμμένου στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και οι αναταράξεις που προκάλεσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταφέρθηκαν και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση ανέφερε ότι συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα προβλήματα που δημιουργούν Καμμένος και Κοτζιάς, ρίχνοντας τις ευθύνες ισομερώς στους δυο του εταίρους.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεργάζεται πολιτικά, καθώς εκπροσωπεί την κίνηση ιδεών και δράσης «Πράττω», ένα κίνημα που έχει διεισδύσει στην κοινωνία κι έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με την κινητοποίηση των στελεχών του,  μετά την επιτυχημένη πολιτική του Υπουργού Εξωτερικών, που πολυεπίπεδα έχει αντιστρέψει την εικόνα της Ελλάδας από αρνητική σε θετική αναδεικνύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο και προσδίδοντας της υπεραξία στη Διεθνή σκηνή.

Είναι επίσης γνωστό ότι το «Πράττω» στο κοινοβούλιο εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές, ενώ έχουν προσχωρήσει άλλοι δυο στο κίνημα, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών σε πέντε, μια αριθμητικά καθοριστικής σημασίας ομάδα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ίσες αποστάσεις από τον ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών Υπουργό Άμυνας και τον εμπνευστή και δημιουργό της Συμφωνίας Υπουργού Εξωτερικών φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ ο ΥΠΕΞ δείχνει αποφασισμένος να κατέβει από το τρένο της Κυβέρνησης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη υποβάλει την παραίτηση του που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

Αν υλοποιηθεί η απόφαση παραίτησης του ΥΠΕΞ, τότε η Κυβέρνηση περιέρχεται σε δεινή θέση, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν δραματικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Βέβαια μια ενδεχόμενη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά δεν θα προκαλέσει προβλήματα μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά θα διαταράξει τόσο την Κυβέρνηση του Zoran Zaev, όσο και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, το Κυπριακό, τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις κ.α.

Στην πΓΔ της Μακεδονίας, μια ενδεχόμενη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE για να σταματήσει τη διαδικασία της αλλαγής του Συντάγματος, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να πείσει τους βουλευτές ότι η Ελλάδα άλλαξε στάση.

Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, η απώλεια του Νίκου Κοτζιά, θα σημάνει επιστροφή στο παρελθόν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Νίκος Κοτζιάς υλοποιώντας μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που αποφασίσθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σημείωσε τεράστιες επιτυχίες στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιλύοντας χρόνια προβλήματα που ταλάνιζαν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.

Όλα πλέον βρίσκονται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, που ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Κυβέρνησης πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό που έχει προκαλέσει εμπλοκή στην κυβέρνηση και στις σχέσεις των εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς κάνει τα πρώτα της βήματα εκτός Μνημονίων και επιλύει χρόνια προβλήματα, η απώλεια πολιτικού κεφαλαίου, φαντάζει  καταστροφική./IBNA