Επιδόθηκε η Έκθεση για το Κυπριακό από τον Guterres.

Επιδόθηκε η Έκθεση για το Κυπριακό από τον Guterres.

Επιδόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, για τις εξελίξεις του Κυπριακού όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες που έφερε σε πέρας η αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, υπό την καθοδήγηση της Elizabeth Spehar καθώς και το αποτέλεσμα των επαφών της Jane Holl Lute.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνει ότι δέκα μήνες μετά το πέρας της Διάσκεψης για το Κυπριακό, δεν σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος. Σημείωσε επίσης επιπρόσθετα με ανησυχία τη συνεχιζόμενη απουσία διαλόγου και τις αβέβαιες προοπτικές για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ώστε οι πλευρές να δράσουν αποφασιστικά για να χαράξουν μία κοινή πορεία προς τα εμπρός.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η πρόθεσή του να στείλει ανώτερο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για να διεξάγει εις βάθος διαβουλεύσεις με τα μέρη. Για την χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται η έκθεση, ο Antonio Guterres γράφει ότι προέκυψαν αρκετές αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τις διακοινοτικές σχέσεις, οι οποίες χρησιμεύουν ως έντονη υπενθύμιση για το συνεχιζόμενο χάσμα.

Ο ΓΓ εκφράζει την πεποίθηση, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι «οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές». «Παρατηρώ ξεκάθαρα ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Σημειώνω την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo – όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού – δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνο ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα», αναφέρει ο Antonio Guterres.

Ο κ. Γκουτέρες γράφει στην έκθεσή του ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η διεθνής κοινότητα έχει επιδείξει την προθυμία της να βοηθήσει τα μέρη στις προσπάθειές τους να επιλύσουν μακροχρόνιους ανταγωνισμούς με τρόπους που προσφέρουν προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. «Το μήνυμα αυτού του Οργανισμού ήταν συνεπές: ενώ τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βοηθήσουν τα μέρη, μια διαρκής λύση του κυπριακού επαφίεται στους Κυπρίους να την αποφασίσουν. Η άποψη μεταξύ πολλών ενημερωμένων παρατηρητών είναι ότι μια λύση θα βελτιώσει υπολογίσιμα τις μελλοντικές συνθήκες κάθε Κύπριου. Και ενώ μια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πλήρες ποσοστό ικανοποίησης, θα ανοίξει επίσης καθώς πάμε μπροστά ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και εμπιστοσύνης», αναφέρει ο ΓΓ.

Σημειώνοντας στην έκθεσή του ότι τα μέρη υπενθυμίζουν το πλαίσιο των έξι σημείων που ο ίδιος πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο, αναγνωρίζει επίσης ότι «μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα ώθηση. Επιπλέον σημειώνει την πεποίθηση του, ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και να εστιάζει στο ν’ αδράξουν την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν.

Τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι «πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους αναφοράς οι οποίοι θα αποτελέσουν την συναινετική αφετηρία για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού ζητήματος». Ο ΓΓ προτρέπει τα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους, βοηθώντας τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης./ΙΒΝΑ