Η Ανατολική Μεσόγειος «μπορεί να γνωρίσει σοβαρή κρίση»

Η Ανατολική Μεσόγειος «μπορεί να γνωρίσει σοβαρή κρίση»

Στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής τής Τουρκίας, η Άγκυρα θα κάνει το βήμα για να λάβει μέρος στο ενεργειακό «παιχνίδι» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Πενταρά, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας περιόδου απόλυτης διπλωματικής αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο Sputnik, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το ακριβές σημείο όπου το γεωτρύπανο που έχει, πλέον, στην διάθεση της η Άγκυρα – πρόκειται για τον «Πορθητή»-  θα διενεργήσει την πρώτη, διερευνητική γεώτρηση.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο «Πορθητής» θα επιχειρήσει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας, κοντά στην Αττάλεια.

Στην περίπτωση, όμως, που η Άγκυρα λάβει την απόφαση να συμπεριλάβει περιοχές που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Λευκωσίας είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Πενταρά, ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα, το οποίο θα οδηγήσει σε κρίση».

Εάν όλα όσα έχουν καταγραφεί από τα τουρκικά ΜΜΕ ευσταθούν, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που είναι έτοιμη να αναλάβει η Άγκυρα, και για την πρόθεση της να παρέμβει ενεργά στην Ανατολική Μεσόγειο, «τότε –όπως σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας- καταλαβαίνετε ότι θα εισέλθουμε σε μια σοβαρή κρίση και κανείς δεν ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες».

Την έκβαση, σχετικά με το εάν πράγματι θα υπάρξει κορύφωση της κρίσης, επί της παρούσης δεν μπορεί να τη γνωρίζει κανείς.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, εντός τής κυπριακής ΑΟΖ – πρόκειται για την αμερικανική Exxon Mobil, την γαλλική Total και την ιταλική ENI- φαίνεται πως προχωρούν κανονικά. Όπερ σημαίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της η κάθε μία, στην ολοκλήρωση των όσων έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν, βάσει των συμφωνιών που έχουν συνάψει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το βάρος, εν προκειμένω, μετακυλύεται πιο δυτικά, στην θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου.

Όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Πενταράς, «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει στρατιωτικά μέσα για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας και θα περιοριστεί στη διπλωματία. Ωστόσο, πιστεύω ότι εάν πραγματοποιηθούν διερευνητικές γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κρίση και, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα».

Η Τουρκία, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα φτάσει τόσο μακριά… …. / IBNA