Ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί στην «κρίση» Κομισιόν – Η αντίδραση για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί στην «κρίση» Κομισιόν – Η αντίδραση για την Ελλάδα

Ξεκινάει από σήμερα, η διαδικασία αξιολόγησης των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την αρμόδια υπηρεσία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι 19 χώρες είχαν προθεσμία μέχρι εχθές τα μεσάνυχτα να καταθέσουν το προσχέδιο του εθνικού τους προϋπολογισμού. Η κατάθεση, στο πλαίσιο της διαδικασίας τού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο. Με τη συμμετοχή αυτή καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή περικοπής των συντάξεων, με ταυτόχρονη θέσπιση θετικών αντίμετρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προυπολογισμός περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης, το οποίο αποτυπώνει το πώς θα ήταν διαμορφωμένο, εάν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις. Ακολούθως, περιλαμβάνει και τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, ήτοι να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων, αλλά, αντίθετα, η εφαρμογή των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θετική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης τής πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, δεν φαίνεται να προβληματίζει τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν στρέψει την προσοχή τους αποκλειστικά στην Ιταλία. Τη Ρώμη, άλλωστε, επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα ο επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, προκειμένου να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μετά την υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού, τα οποία αναρτήθηκαν ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γενική Γραμματεία Οικονομικών υποθέσεων της Επιτροπής έχει μία εβδομάδα, προκειμένου να τα εξετάσει και να ζητήσει τυχόν διευκρινίσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις έχουν στη διαθεσή τους δύο εβδομάδες για να απαντήσουν, ενώ η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις τελικές της συστάσεις, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Κατόπιν, σειρά έχει η σχετική συζήτηση στο Eurogroup, η οποία, όλα δείχνουν πως θα γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (3/12), εκτός και αν, όπως φημολογείται, διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup περί τα τέλη του Νοεμβρίου, καθώς η προγραμματισμένη συνεδρίαση τού μήνα είναι αρκετά νωρίς (5/11)…. / ΙΒΝΑ