Σε ένα χρόνο από τώρα αναβιώνει ο «ετεροθαλής αδελφός» τού South Stream

Σε ένα χρόνο από τώρα αναβιώνει ο «ετεροθαλής αδελφός» τού South Stream

Διαδοχικές και καίριες, με πρωτοβουλία της Μόσχας, ήταν οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά με την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, ο εν λόγω αγωγός –πιο συγκεκριμένα, και τα δύο σκέλη του Turkish Stream- την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν την ΝΑ Ευρώπη με 31,5 δισ. κυβικά μέτρα ρώσικου φυσικού αερίου.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, η τελική όδευση του δεύτερου σκέλους του αγωγού Turkish Stream.

«Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη διαδρομή είναι μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας και η δεύτερη είναι μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ο αγωγός Turkish Stream να καταλήξει στην Αυστρία.

Μάλιστα, επ’ αυτού, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προτεραιότητα μας είναι να επεκτείνουμε τον δεύτερο αγωγό, μέσω της Βουλγαρίας, στην Αυστρία».

Η δεύτερη παρέμβαση έγινε από τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, ο οποίος δήλωσε ότι η κατασκευή τού τμήματος υπό τη Μαύρη Θάλασσα, του αγωγού Turkish Stream, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Στην προσπάθεια της αυτή, η Μόσχα φαίνεται πως βρίσκει αρωγούς, μεταξύ άλλων, την ιταλική Εdison και την ελληνική ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Εdison  και ΔΕΠΑ εργάζονται από κοινού στο πρόγραμμα κατασκευής τού αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη…. / IBNA