ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζεται αύριο η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος σταματά  αυτομάτως και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Για να εξασφαλίσει ο Zoran Zaev πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η  συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης. Πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE επανέλαβε και σήμερα,με κατηγορηματικό τρόπο, ότι κανείς βουλευτής του κόμματος αυτού δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας./ΙΒΝΑ