Στο Λουξεμβούργο Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης για το ΣΕΥ στις 15 Οκτωβρίου

Στο Λουξεμβούργο Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης για το ΣΕΥ στις 15 Οκτωβρίου

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν θέματα επικαιρότητας, κατά την οποία οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής. Αυτό θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Επίσης θα αναφερθούν στα αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας της 30ής Σεπτεμβρίου 2018. Ενδέχεται επίσης να αναφερθούν στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, της 7ης Οκτωβρίου 2018.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα αναφερθεί επίσης στην προσφάτως ανακοινωθείσα στρατηγική της ΕΕ για τη σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας σχετικά με την οποία το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα. Η στρατηγική θα τροφοδοτήσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Επίσης θα υπάρξει κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, κας Mogherini και του Επιτρόπου, κου Hahn για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 1η Οκτωβρίου 2018.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμα τα εξής θέματα:

Μετανάστευση

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης. Θα προβούν σε επισκόπηση της επιτευχθείσας προόδου και των ληφθέντων μέτρων. Η συζήτηση αυτή θα χρησιμεύσει στην προετοιμασία της συζήτησης των ηγετών κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.

Λιβύη

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη και θα προετοιμάσουν την επικείμενη διάσκεψη για τη Λιβύη, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στο Παλέρμο. Η συζήτηση θα βασιστεί στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Το Συμβούλιο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα.

Βενεζουέλα

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξεύρεση τρόπων για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, μεταξύ άλλων, μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες. Οι υπουργοί ενδέχεται επίσης να συζητήσουν σχετικά με την ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και της κατάστασης των προσφύγων της Βενεζουέλας.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε συνάντηση της ΕΕ με τις 6 χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου και τακτικών συναντήσεων της ΕΕ με τις προαναφερθείσες χώρες./ΙΒΝΑ