ΠΓΔΜ: Ξεκινά αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την αλλαγή του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Ξεκινά αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την αλλαγή του Συντάγματος

Ξεκινά αύριο Δευτέρα στην ολομέλεια της  Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη και ίσως ολοκληρωθεί και μέσα σε μία ημέρα.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Zoran Zaev απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Zaev δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή και για να την εξασφαλίσει θα χρειαστεί τη συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες με κατηγορηματικό τρόπο ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα δεδομένα, η κυβέρνηση του Zoran Zaev πολύ δύσκολα θα εξασφαλίσει μία τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔ της Μακεδονίας προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στις 17 Ιουνίου.

Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Βουλή

Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Βουλή, ενώπιον της κρίσιμης συνεδρίασης για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, έχουν ως εξής:.

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση του Zoran  Zaev τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, ήτοι 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας, την οποία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν διαθέτει.

Υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών για την τροποποίηση του Συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές του Σώματος και 52 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  (SDSM) του Zoran Zaev.

Για να φθάσει τον «μαγικό» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση του Zaev χρειάζεται τη συγκατάθεση τουλάχιστον οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες. Μέχρι στιγμής, κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει ταχθεί, δημόσια τουλάχιστον, υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας../ΙΒΝΑ