Ο Τσακαλώτος, το ΔΝΤ και η Κομισιόν

Ο Τσακαλώτος, το ΔΝΤ και η Κομισιόν

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το θέμα των συντάξεων άκουσαν με «ενδιαφέρον» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Christine Lagarde και Poul Thomsen, στις σημερινές συναντήσεις που έγιναν στο Μπαλί, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, αυτά αφορούσαν τόσο στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και στο ότι υπάρχει, πλέον, ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και, τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι ο τελικός γύρος θα είναι πολιτικός και θα έχει να κάνει με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ τού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel. Για ακόμα μία φορά, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, καθώς το μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Το ΔΝΤ έχει περιορισμένη άποψη και τεχνικό ρόλο, πλέον. Η Ελλάδα πορεύεται με τις αποφάσεις του Eurogroup και μόνο…. / IBNA