Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Σλοβακία – Τί σημαίνει αυτό για την Ευρώπη

Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Σλοβακία – Τί σημαίνει αυτό για την Ευρώπη

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η σύσφιγξη των διμερών οικονομικών σχέσεων με στόχο την αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα και τη Μπρατισλάβα. Τα παραπάνω, στο πλαίσιο των διακυβερνητικών επαφών που αναμένεται να διεξαχθούν υπό τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας, Peter Ziga.

«Το βασικό κριτήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη Σλοβακία και τη Ρωσία είναι η συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια», δήλωσε όπως καταγράφηκε στη σλοβακική εφημερίδα Pravda, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajcak.

«Από τη στιγμή –πρόσθεσε ο ίδιος- της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας σημαντικής υποβάθμισης στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ωστόσο, το 2017 οι εμπορικές συναλλαγές μας με τη Μόσχα αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ αύξηση της τάξης του 20% σημειώθηκε στην άφιξη τουριστών στη χώρα από τη Ρωσία».

Η Σλοβακία εμπλέκεται στον σχεδιασμό υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, για τον οποίο χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεση τους, την ώρα που η Γερμανία αντίθετα έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πλήρη στήριξη της.

«Αισθανόμαστε ότι η γεωπολιτική επιβάλλει ισορροπίες και δεν θέλουμε να υποδηλώνεται αποδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας της Ε.Ε. Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σλοβακία να διατηρήσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από τα εδάφη της και από τα εδάφη τής Ουκρανίας», σημείωσε ο Miroslav Lajcak.

«Γνωρίζουμε – όπως τόνισε ο ίδιος- για ποιο λόγο η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Γνωρίζουμε, επίσης, ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να τηρηθούν για την άρση αυτών των κυρώσεων. Η Σλοβακία σέβεται και τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε. Πιστεύουμε πως οι κυρώσεις λειτουργούν ως μοχλός πίεσης και όχι ως πολιτική αυτή καθ’ εαυτή».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απομείωση της έντασης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, είναι ο διάλογος.

«Ο διάλογος με τους παγκόσμιους παίκτες, όπως η Ρωσία, πρέπει να συνεχιστεί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων», υπογράμμισε…. / IBNA