Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας

Το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας αναγνώρισε, με απόφασή της, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την διάρκεια της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα από τις 9-11 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός από την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, επανέρχονται στην κανονικότητα έπειτα από το σχισματικό επιτίμιο που είχε επιβληθεί στην ηγεσία τής Ουκρανικής Εκκλησίας και στο ποίμνιό της.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται η υποχρέωση της Ουκρανικής Εκκλησίας να μνημονεύει, «εν πρώτοις», το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ αφαιρέθηκε το δικαίωμα του Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κιέβου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, με τον εκπρόσωπο Τύπου τού Πατριάρχη Κυρίλλου να αναφέρει ότι, με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, νομιμοποιείται το σχίσμα και πως πρόκειται για μία καταστροφική απόφαση τόσο για την ίδια όσο και για την οικουμενική Ορθοδοξία, καθώς ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Άποψη της Λαύρας των σπηλαίων τού Κιέβου – Μοναστικό συγκρότημα με θέα στον ποταμό Δνείπερο