IBNA/ Υπουργοί Ενέργειας: Ενισχύεται η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου.

IBNA/ Υπουργοί Ενέργειας: Ενισχύεται η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης, όπου οι ηγέτες των τριών χωρών και οι Υπουργοί που συμμετείχαν, πιστοποίησαν την στρατηγική συνεργασία, που ενισχύει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο περιθώριο της Συνόδου οι Υπουργοί Ενέργειας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μίλησαν αποκλειστικά στο IBNA, για την σημασία της Συνόδου και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Γιώργος Σταθάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε σε αποκλειστική του δήλωση στο ΙΒΝΑ, τη σημασία της συνεργασίας με προτεραιότητα τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της 6ης τριμερούς διάσκεψης κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι η ενεργειακή πολιτική. Μπορείτε να σχολιάσετε τις προοπτικές στον τομέα αυτό στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας;

Όπως γνωρίζετε, οι τρεις χώρες έχουν στρατηγική προτεραιότητα όσον αφορά τα νέα πεδία υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα χρησιμοποιηθούν. Επομένως, τα θέματα είναι κοινά για τις τρεις χώρες. Συνεχίζεται η συνεργασία για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων και το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί την πρωτογενή αγορά γι ‘αυτήν. Οι κόμβοι ΥΦΑ είναι επίσης σημαντικοί για αυτό, όπως και οι αγωγοί. Σ αυτό επικεντρώνονται οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με πηγές, η Αιγυπτιακή πλευρά ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο East Med. Είναι ακριβές αυτό;

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτεί αυτό κάποιος. Η συζήτηση συνεχίζεται. Σε μεταγενέστερες συναντήσεις θα δούμε πώς και υπό ποιες συνθήκες μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να προχωρήσει.

Πρέπει να περιμένουμε σύντομα την τριμερή συνεργασία;

Όπως γνωρίζετε, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με τον East Med στο επίκεντρο. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, μεταξύ άλλων με την Αίγυπτο.

Γιώργος Λακκοτρύπης Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης στο περιθώριο της 6ης Τριμερής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε στο IBNA για τον διάδρομο του φυσικού αερίου και αποκάλυψε ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε το πρώτο ενεργειακό φόρουμ που θα σηματοδοτήσει και την διεύρυνση των συνεργασιών στον ενεργειακό τομέα.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα όσον αφορά την ενέργεια από την τριμερή σύνοδο κορυφής;

Συζητήσαμε επιμέρους αλλά και σε επίπεδο ηγετών τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και πώς αυτές μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε διάδρομο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο δεν είναι άλλο παρά η προσπάθειά μας να παραδώσουμε το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Εξετάστηκαν διάφορα τρέχοντα έργα, όπως η μελέτη για τον αγωγό East Med, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης στην Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη – όπως ακούσατε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός- ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο η δημιουργία του διαδρόμου, ειδικά εάν μέρος του φυσικού αερίου που μεταφέρεται από την ανατολική Μεσόγειο είναι σε υγρή μορφή. Συζητήσαμε επίσης τις μελλοντικές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα για καλύτερο συντονισμό. Ακούσατε επίσης για τη συμφωνία των τριών χωρών να οργανώσουν ένα φόρουμ στις αρχές του επόμενου έτους, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί αυτή η συνεργασία.

Tarek ElMolla Υπουργός Πετρελαίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου

Ο Tarek El-Molla σημείωσε αποκλειστικά στο IBNA, το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των τριών χωρών στο ενεργειακό τομέα και τα επόμενα βήματα που ενισχύουν την φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας μετά την 6η τριμερή συνάντηση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου όσον αφορά τα ενεργειακά έργα;

Όλα βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο τονίζουμε τι ξεκινήσαμε να κάνουμε, δηλαδή την πλήρη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μετά από αυτή τη συνάντηση, πιστεύω ότι είμαστε πιο σίγουροι ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο είναι τώρα το όνομα του παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο και σε ευρύτερο πλαίσιο, στη Μεσόγειο υπάρχει ένας νέος πόρος ενέργειας όπου όλες οι εξελίξεις και έργα θα επικεντρωθούν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών και θα μεγιστοποιήσουν πλήρως τον πόρο (φυσικό αέριο) μεταξύ των παραγωγών χωρών που όλοι γνωρίζουμε και των καταναλωτών. Όταν μιλάμε για καταναλωτές, μιλάμε για τους καταναλωτές στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ευρώπη.

Αν λοιπόν λέμε ότι οι τρεις χώρες είναι απόλυτα συντονισμένες σε αυτό το θέμα, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί σίγουρα μια ευρύτερη συνεργασία και ευθυγράμμιση μεταξύ περισσότερων χωρών της Μεσογείου όσον αφορά το φυσικό αέριο, δεδομένου ότι έχουμε αυτή την πλήρη ευθυγράμμιση μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχει πλήρης κατανόηση, πλήρης ευθυγράμμιση και πλήρης αντίληψη. Έχουμε ανακαλύψεις στην Αίγυπτο, έχουμε ανακαλύψεις στην Κύπρο, ενδεχομένως και στην Ελλάδα καθώς άρχισαν κάποιες ερευνητικές προσπάθειες. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, την ενέργεια, με την ενέργεια, και πάλι, να είναι ο κύριος μοχλός για την οικονομία όλων των χωρών.

Υπάρχει στήριξη και φιλία μεταξύ των χωρών, σε σταθερότητα και ασφάλεια;

Οι χώρες είναι 100% ευθυγραμμισμένες. Υπάρχει κατανόηση μεταξύ των ηγετών και των πολιτικών στις χώρες μας./IBNA