Κατά της ανταλλαγής εδαφών με το Κόσσοβο το 44% των πολιτών της Σερβίας

Κατά της ανταλλαγής εδαφών με το Κόσσοβο το 44% των πολιτών της Σερβίας

Η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας δεν συμφωνεί με την «οριοθέτηση» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που εμφανίζεται ως (πιθανή) προοπτική για την  οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου.

Σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Cesid, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Blic, σε τυχαίο δείγμα 1 510 πολιτών, το  44% τάχθηκε κατά της «οριοθέτησης». Από αυτούς, το 21% απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ανταλλαγή εδαφών ενώ το 23% δήλωσε ότι δεν την υποστηρίζει. Στον αντίποδα βρίσκεται το 25% των ερωτηθέντων, που συμφωνεί ή σχεδόν συμφωνεί με την εν λόγω λύση. Ένα ποσοστό 17% τού δείγματος δεν πήρε θέση, δηλώνοντας άγνοια για την πρόταση, ενώ το 14% δήλωσε παντελώς αδιάφορο.

Τα ποσοστά αυτά, αν και δείχνουν ότι κυρίαρχη τάση στη Σερβία είναι η απόρριψη κάθε πρότασης για ανταλλαγή εδαφών, αφήνουν περιθώρια ανατροπής τής υπάρχουσας κατάστασης, εκτιμούν αναλυτές.

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν, περί τίνος πρόκειται. Ακόμη και αυτοί που είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο «αλισβερίσι» εδαφών, δεν γνωρίζουν τί περιλαμβάνει αυτή η ιδέα, διότι, απλώς, ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν έχει διαμορφωθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Το 23% αυτών που δήλωσαν ότι δεν την υποστηρίζουν, είναι αρκετά μεγάλο και θα αποτελέσει, ενδεχομένως, τη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν υποστηρικτές όταν και εφόσον έλθει η ώρα τής κρίσης.

Άλλωστε, η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ακόμη σφυγμομετρά την κατάσταση, στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό και δεν κινητοποίησε ακόμη τους μηχανισμούς προπαγάνδας, για να διαμορφώσει άποψη στην κοινή γνώμη.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ικανότητα του προέδρου Aleksandar Vucic να πείθει τις μάζες, πουλώντας φθηνό λαϊκισμό, όπως και το δεδομένο ότι ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, τότε φαίνεται πολύ εύκολη υπόθεση η διαμόρφωση θετικού κλίματος για την αποδοχή τής ιδέας ανταλλαγής εδαφών με το Κόσσοβο.

Αρκεί, βέβαια, να φτάσει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η πρόσφατη αναφορά που έγινε στο ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσσόβου –Σερβίας, στο σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση προόδου των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Οι πρόεδροι που στηρίζουν την ιδέα τής «οριοθέτησης», Aleksandar Vucic (Α) Σερβίας και Hashim Thaci Κοσσόβου