Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Μια έκρηξη κι ένας θάνατος που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα…

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Μια έκρηξη κι ένας θάνατος που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα…

Σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση έχει περιέλθει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έπειτα από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στο μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, στην περιοχή Brod, στα σύνορα με την Κροατία.

Το διυλιστήριο Brod, το οποίο απασχολεί 900 εργαζόμενους, διαχειρίζεται η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίων Zarubezhneft.

Η μονάδα επεξεργάζεται τις ποσότητες πετρελαίου που εισάγει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσω του υποθαλάσσιου, υπό την Αδριατική, αγωγού JANAF.

Ο εν λόγω αγωγός έχει ως αφετηρία το νησί Krk στην Κροατία και τροφοδοτεί τα διυλιστήρια στα Βαλκάνια,όπως επίσης  της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με πετρέλαιο.

Εξαρχής υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων εξαιτίας της λειτουργίας του διυλιστηρίου Brod, το οποίο φαίνεται πως αποτελεί πηγή ρύπανσης για την περιοχή, επιβαρύνοντας τόσο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσο την Κροατία.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι στο μεταξύ η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που είναι σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια χάρη στην εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών υποδομών της.

Προ διμήνου, έπειτα από μακροχρόνιες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της, για την εξασφάλιση των ισορροπιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η χώρα έλαβε το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. για να χαράξει τη νέα της ενεργειακή στρατηγική, με την χορήγηση παράλληλα σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας μέσω της αποδέσμευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός τής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Denis Zvizdic.

Με ορίζοντα, λοιπόν, το 2035, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να δώσει ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εξασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η χώρα, όμως, φαίνεται πως στηρίζεται εξίσου στον λιγνίτη, καθώς μετρά οκτώ μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη, ασχέτως εάν δεν βρίσκονται όλες σε λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταγράφεται στις μελέτες που έχουν δώσει στην δημοσιότητα μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Bankwatch Network, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα το περιβάλλον να επιβαρύνεται εξίσου είτε από την υπέρμετρη χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων, είτε από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο…. / IBNA