Τα συν και τα πλην της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τα συν και τα πλην της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Μια σειρά από θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία στη στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund – IMF) για την Ελλάδα ανέδειξε η έκθεση του Ταμείου, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Το καλό νέο για την Ελλάδα είναι ότι το IMF… ανεβάζει τις προβλέψεις του και εκτιμά ότι έως και το 2022, η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στον αντίποδα, το κακό νέο είναι ότι το Ταμείο δεν βλέπει περιθώριο «υπερπλεονάσματος», κόντρα στις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν για υπέρβαση του επίσημου στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Στο Μεσοπρόθεσμο, ο πήχης τού πλεονάσματος το 2022 ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ, ανοίγοντας δημοσιονομικό χώρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του IMF στο Μπαλί. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στο θέμα των συντάξεων ή των αντίμετρων και, απλώς παρατίθενται σε πίνακες, οι εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- προσδιορίζεται σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022, ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος, ακολουθώντας καθοδική τροχιά, από 188,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγει στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.

Τα έσοδα γενικής κυβέρνησης υποχωρούν δραστικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και από 48,7% φέτος, καταλήγουν στο 45% τη διετία 2022-23. Παραλλήλως, οι δαπάνες, στο ίδιο διάστημα, ακολουθούν αντίστοιχα πτωτική πορεία και από 48,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγουν στο 44,9% το 2022, πριν ενισχυθούν κατά μισή μονάδα στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023.

Στην έκθεση επιχειρείται ο προσδιορισμός τού «δημόσιου πλούτου» μεταξύ 69 ανεπτυγμένων χωρών. Ελλάδα και Νορβηγία βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας. Στην Ελλάδα, ο καθαρός δημόσιος πλούτος, υπό το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους, υπολογίζεται σε -111% του ΑΕΠ, όταν στη Νορβηγία φτάνει το + 348% του ΑΕΠ…. / IBNA