Αν. Μεσόγειος: Κανείς με σταυρωμένα χέρια – Βάζει μπροστά ο «Πορθητής» 

Αν. Μεσόγειος: Κανείς με σταυρωμένα χέρια – Βάζει μπροστά ο «Πορθητής» 

Στην εφαρμογή των όσων έχει προαναγγείλει προχωρά η Άγκυρα, ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει θέσει στον τομέα της ενέργειας, καθώς έκανε γνωστό πως, στα τέλη Οκτωβρίου, το γεωτρύπανο «Πορθητής» αναμένεται να διενεργήσει την πρώτη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, σημείωσε ότι «έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και των γεωτρήσεων στην Μαύρη Θάλασσα».

«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματα μας – πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος- που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Στα τέλη αυτού του μήνα, το γεωτρύπανο μας «Πορθητής» θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο».

Ο ίδιος έκανε, επίσης, γνωστό ότι η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης και δεύτερου γεωτρύπανου.

«Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες «σε ύδατα ευθύνης μας», στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, «χωρίς άδεια».

Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου κατόπιν αιτήματος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Εν τω μεταξύ, πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy (ΗΠΑ), Delek (Ισραήλ) και Shell (Βρετανία-Ολλανδία), οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνεργασία με το Κάιρο, για την εξαγωγή στον σταθμό επεξεργασίας LNG στην Αίγυπτο, του κυπριακού φυσικού αερίου όταν ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση του οικοπέδου 12, της «Αφροδίτης».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Al Akhbar πριν από την τριμερή σύνοδο Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, στην Κρήτη (Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου), δήλωσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτές οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία τού υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις δύο χώρες».

Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως μέλος της Ε.Ε. και κράτος που απολαμβάνει εξαίρετων σχέσεων με όλους τους γείτονές του, ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και καθοδηγείται από τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων όταν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με την ενεργειακή στρατηγική της».

Αυτή η στρατηγική, πρόσθεσε, «στοχεύει στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργιών και συνεργασίας και είναι πλήρως σύμφωνη με τις προσπάθειες της Ε.Ε. για να δημιουργήσει εναλλακτικούς ενεργειακούς διάδρομους».

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «με την ρητορική και τις ενέργειές της, προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα κυρίαρχα δικαιώματα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εκείνα των γειτονικών χωρών και δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.»….. / IBNA