Η Ευρώπη πρόθυμη να εγκρίνει αλλαγή συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρώπη πρόθυμη να εγκρίνει αλλαγή συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πρόθυμη να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την αλλαγή των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια.

Στο σχέδιο ψηφίσματος για την πρόοδο των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια, στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπεται αυτή η δυνατότητα στην περίπτωση της Σερβίας.

Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο του ψηφίσματος προστέθηκαν δύο τροποποιήσεις.

Η πρώτη αναφέρει: «Οποιαδήποτε συμφωνία για ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εάν συμφωνούν αμφότερα τα μέρη και, εάν η συμφωνία αυτή, λαμβάνει υπ’ όψιν της, τη συνολική σταθερότητα της περιοχής και είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Η δεύτερη τροποποίηση καθορίζει το πλαίσιο και τις αρχές που θα πρέπει να διέπει ενδεχόμενη συμφωνία για το Κόσσοβο.

Αναφέρεται ότι, ο διάλογος που άρχισε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. αποτελεί «θεμελιώδες πλαίσιο για τη συμφωνία» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Επιπλέον, ότι η στήριξη παρέχεται «μόνο για μία συμφωνία που επιτρέπει την ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να μην εντείνονται τα συνοριακά προβλήματα και να μην απειλείται η σταθερότητα της περιοχής (εξαιτίας της).

Η πρόταση αυτή -εάν γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο- θα επαναφέρει στο προσκήνιο των εξελίξεων για το Κόσσοβο, την ιδέα ανταλλαγής εδαφών που, δειλά εκφράζουν τελευταία, οι πρόεδροι Σερβίας και Κοσσόβου, ήτοι Aleksandar Vucic και Hashim Thaci.  Γεγονός είναι, πάντως, ότι αφήνει ανοιχτή και τη δυνατότητα να μη γίνει αποδεκτή η αλλαγή συνόρων, εάν κριθεί ότι απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ενδεχόμενο συμφωνημένης αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου -ως προοπτική για την οριστική επίλυση τού ζητήματος- το αποδέχονται οι ΗΠΑ ενώ το απορρίπτει η Γερμανία, φοβούμενη ότι θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Επιφυλακτική έως αρνητική στάση, αυτή της Μόσχας.

Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον στο σχέδιο ψηφίσματος της επιτροπής Εξωτερικών τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η αναφορά που γίνεται στην πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Από το Βελιγράδι ζητείται να εναρμονίσει, σταδιακά, με την Ε.Ε., την εξωτερική του πολιτική έναντι της Ρωσίας, όπως επίσης και το καθεστώς βίζας…. / IBNA