Στην Κρήτη η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου.

Στην Κρήτη η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου.

Στην Ελούντα της Κρήτης θα υποδεχτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής αναδεικνύει τον ρόλο των συνεργασιών που έχουν δημιουργήσει Ελλάδα και Κύπρος, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών καθώς και το ζήτημα της Διασποράς των τριών χωρών και τρόπους συνεργασίας.

Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον EastMed, καθώς η Αίγυπτος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την συμμετοχή της στο μεγαλεπήβολο σχέδιο μεταφοράς ενέργειας, η διεύρυνση των συνεργασιών με χώρες της ΕΕ, η προώθηση των σχέσεων Αιγύπτου ΕΕ, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Τον Έλληνας Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Στο περιθώριο της Τριμερούς θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα ξεκινήσουν με διμερείς συναντήσεις, του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου El-Sisi.

Στη συνέχεια θα γίνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις των τριών αντιπροσωπειών. Με το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.

Τέλος οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Abdel Fattah El-Sisi, θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την τριμερή σύνοδο./IBNA