Oι εκλογές στη Βοσνία-Εεζεγοβίνη διεξήχθησαν δίκαια, δήλωσαν διεθνείς παρατηρητές

Oι εκλογές στη Βοσνία-Εεζεγοβίνη διεξήχθησαν δίκαια, δήλωσαν διεθνείς παρατηρητές

Οι διεθνείς παρατηρητές που ακολούθησαν την εκλογική διαδικασία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατέληξαν στην προκαταρκτική δήλωση ότι οι εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στην Β-Ε ήταν πραγματικά ανταγωνιστικές, αλλά χαρακτηρίστηκαν από τη συνεχιζόμενη κατάτμηση πάνω σε εθνοτικές γραμμές.

«Οι παρατεταμένες ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο παραμένουν, και οι πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση σταμάτησαν από πολιτικές διαφωνίες, διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς. Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα υποψηφίων, οι οποίοι μπόρεσαν να προωθήσουν ελεύθερα την προεκλογική τους ατζέντα. Οι διαγωνιζόμενοι, ωστόσο, επικεντρώθηκαν περισσότερο στις προσωπικές επιθέσεις και τους φόβους, παρά στην παροχή πολιτικών εναλλακτικών λύσεων», αναφέρει η δήλωση της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η εξάρτηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα οδήγησε συχνά σε μεροληπτική κάλυψη, τόνισαν τους παρατηρητές και οι περιπτώσεις ακατάλληλων προσπαθειών για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους υπέρ των κατεστημένων φορέων δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

“Είδαμε επιτροπές εκλογικών κέντρων, πολλές από αυτές αποτελούμενες από νεαρές γυναίκες και άνδρες, που έδειχναν προθυμία να αντιμετωπίσουν το πολύπλοκο σύστημα κατά τη διάρκεια μιας μακράς εκλογικής ημέρας. Η πολυπλοκότητα και οι ανεπάρκειες του μετά-Ντέιτον συστήματος θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί σωστά εδώ και πολύ καιρό. Καλώ τα θεσμικά όργανα να μην χάνουν χρόνο τώρα, αλλά να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής και επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Μαυρουδής Βορίδης

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), Cheryl Gillan, δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν ήρεμη και οι εκλογείς επέλεξαν ελεύθερα την επιλογή τους μεταξύ μεγάλου αριθμού κομμάτων και υποψηφίων.

“Η αντιπροσωπεία της PACE εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν για άλλη μια φορά κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τις διακρίσεις λόγω εθνικότητας και διαμονής. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία παρέμεινε κατανεμημένη κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών”, πρόσθεσε ο Gillan.

Λόγω το εθνοτικού αυτού κατακερματισμού, οι υποψήφιοι συχνά κατέφυγαν σε πολωτική και αρνητική ρητορική. Υπήρξαν περιπτώσεις προνομιακής μεταχείρισης των αξιωματούχων από τις τοπικές αρχές και κατάχρηση κρατικών πόρων, αναφέρει η δήλωση.

Οι παρατηρητές θεωρούν το νομικό πλαίσιο γενικά ευνοϊκό για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές παρατεταμένες αδυναμίες, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο έχει σταματήσει τις συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Οι περιορισμοί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι με βάση την εθνικότητα και τη διαμονή αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών προτύπων και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί του θέματος παραμένουν ατελέσφορες.

“Τα θεμελιώδη ζητήματα με το συνταγματικό και το νομικό πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό που είδαμε ήταν επίσης πολλοί αξιωματούχοι των εκλογών που δεσμεύτηκαν να κάνουν το σύστημα λειτουργικό και πολλοί ψηφοφόροι δεσμεύτηκαν να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τους”, δήλωσε ο Rasa Juknevičienė, επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Η έλλειψη διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και η επιρροή των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στις συντακτικές πολιτικές δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των περισσότερων μέσων ενημέρωσης να προσφέρουν αμερόληπτη κάλυψη, αναφέρει η δήλωση. Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί παρείχαν στους διαγωνιζόμενους δωρεάν χρόνο εκπομπής στην επίσημη περίοδο καμπάνιας. Η καταγραφή, τέλος, της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης έδειξε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Δημοκρατίας Σέρπσκα προσέφερε σημαντικά περισσότερη κάλυψη σε έναν από τους υποψηφίους του προεδρικού κράτους./IBNA