ΠΓΔΜ: Στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος

Η κυβέρνηση του Zoran Zaev κατέθεσε στη Βουλή της χώρας πρόταση για έναρξη διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τις επόμενες ημέρες  η πρόταση θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου και για να γίνει αποδεκτή χρειάζεται πλειοψηφία 2/3.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας αναζητεί τους βουλευτές που θα του εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3) απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αλλαγή του Συντάγματος περιλαμβάνει  τέσσερις τροπολογίες, Η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την “μακεδονική” μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944).

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3, τότε θα ξεκινήσουν και οι άλλες διαδικασίες με την κατάθεση των τροπολογιών. Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες.