Ρωσία: Προς κατάκτηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς – Τι γίνεται με τον Nord Stream ΙΙ;

Ρωσία: Προς κατάκτηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς – Τι γίνεται με τον Nord Stream ΙΙ;

Την πρόθεση της να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέχρι το 2035, έκανε γνωστή η Μόσχα.

Βεβαίως, η απόφασή της επηρεάζει άμεσα, καθώς περιλαμβάνει και την Ευρώπη.

Και τούτο, την ώρα που, εντός της Ε.Ε. με την στήριξη της Ουάσινγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο, ένας «πόλεμος» υπέρ ή κατά του αγωγού Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει αρχικά τη Γερμανία και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά με επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία, περνώντας κάτω από τη Βαλτική.

Η ζήτηση σε φυσικό αέριο, όπως καταγράφεται τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, γεγονός που ενισχύει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, σε ένα κλίμα πόλωσης όπως διαμορφώνεται εντός της Ε.Ε. εξαιτίας άλλων παραγόντων, επιβεβαίωσε εχθές τη στήριξή του, στο έργο ολοκλήρωσης του δεύτερου σκέλους τού αγωγού Nord Stream, παραβλέποντας τις έντονες αντιδράσεις των χωρών, κυρίως, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τον πολυσυζητημένο αγωγό Nord Stream ΙΙ ως «ένα χρήσιμο έργο», δεδομένου ότι, η ζήτηση σε φυσικό αέριο εντός της Γερμανίας αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία τα αμέσως επόμενα χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Martina Fietz.

«Αγοράζουμε φυσικό αέριο από πολλές διαφορετικές χώρες, από τη Ρωσία, από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα, όμως, από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, και οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο αυξάνονται, οπότε, ο αγωγός Nord Stream ΙΙ είναι, από εμπορικής πλευράς, ένα έργο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προσοχή».

Η ίδια επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, προηγούμενη δήλωση τής καγκελαρίου Angela Merkel, ότι το ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία θα παρακαμφθεί, όταν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή. Η Ουκρανία, επεσήμανε, δεν θα πρέπει να χάσει την ιδιότητα της ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, και τη δήλωσή του, την Κυριακή, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έχει εξασφαλιστεί, σε ποσοστό 70%, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τού αγωγού Nord Stream ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom, η οποία διαχειρίζεται το έργο, έχει αναλάβει κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση τού εν λόγω αγωγού, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει συνολικά 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσό που αντιστοιχεί σε 9,5 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο απαιτούμενο πόσο επιμερίζονται οι εταιρείες Uniper και Wintershall (Γερμανία), Royal Dutch Shell (Βρετανία-Ολλανδία), Engie (Γαλλία) και OMV (Αυστρία)…. / ΙΒΝΑ