Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Βοσνία Ερζεγοβίνη

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Βοσνία Ερζεγοβίνη

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιδοκιμάζει την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, συμμεριζόμενο όμως τις ανησυχίες των παρατηρητών των εκλογών για την εκλογική διαδικασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδοκιμάζουν τους πολίτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για τη συμμετοχή τους στις γενικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου. Οι δύο χώρες μας διατηρούν μια διαρκή φιλία και παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μιας σταθερής και ευημερούσας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία, όπως εκφράστηκε από τους απεσταλμένους παρατηρητές των εκλογών του ΟΑΣΕ, τις διεθνείς ομάδες παρατήρησης και τις τοπικές ΜΚΟ. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την ακρίβεια των εκλογικών καταλόγων, την αμεροληψία των παρατηρητών των εκλογών, την ισότιμη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και την κακή χρήση των δημόσιων πόρων. Αυτές οι ανησυχίες έρχονται σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη δέσμευση των αρχών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για μια πλήρως δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία και ενθαρρύνουμε τα βοσνιακά θεσμικά όργανα να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που ανέφεραν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Περιμένουμε από όλους τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε παράπονα μέσω καθιερωμένων νομικών διαύλων και ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να είναι μεγαλόψυχοι στη νίκη και ευγενικοί στην ήττα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με τους πολίτες και την κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καθώς εργάζονται για ολοκληρωμένες εκλογικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις./ΙΒΝΑ