Διαιρεμένοι οι κυβερνητικοί εταίροι στη Βουλγαρία ως προς την επιλογή νέου επικεφαλή υπουργείου Εσωτερικών

Διαιρεμένοι οι κυβερνητικοί εταίροι στη Βουλγαρία ως προς την επιλογή νέου επικεφαλή υπουργείου Εσωτερικών

Η συνάντηση του βουλγαρικού κυβερνητικού συνασπισμού που είχε προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου αναβλήθηκε μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, εν μέσω σημείων διαφωνίας σχετικά με την επιλογή νέου αρχηγού του υπουργείου Εσωτερικών.

Η θέση αυτή είναι κενή μετά την εκλογή του πρώην επικεφαλής γραμματέα Μλάντεν Μαρίνοφ (Mladen Marinov) ως υπουργού Εσωτερικών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Για άλλη μια φορά, η βασική διαφωνία είναι ανάμεσα σε δύο από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πατριωτών, την ομαδοποίηση υπερεθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων που είναι ο μειονοτικός εταίρος στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο ηγέτης του «Ataka», Βόλεν Σιντέροφ (Volen Siderov), θέλει να δοθεί το πόστο στον Σβέτλοζαρ Λάζαροφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών από το 2013 έως το 2015 και ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερος υπάλληλος στο κόμμα του Σιντέροφ.

Στις 7 Οκτωβρίου, το Ataka του Σιντέροφ δήλωσε ότι το συμβούλιο συνασπισμού θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 9 π.μ. για να συζητήσει την ερώτηση.

Όμως, όχι πολύ καιρό μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνάντησης, το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι είχε αναβληθεί, χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος. Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι το Ataka ήθελε την αναβολή.

Το ίδιο πρωί, στις 8 Οκτωβρίου, ο έτερος ηγέτης των Ηνωμένων Πατριωτών, Βαλερί Σιμεόνοφ (Valeri Simeonov), με τον οποίο ο Σινέροφ έχει συχνά διαφωνήσει δημοσίως, περιέγραψε τον Λαζάροφ ως κάποιον με “σοβαρά αρνητικά”.

Ο Σιμεμονόφ αναφέρθηκε στην υπόθεση Λιάσκοβετς, την οποία είχε αναλάβει ο Λαζάροφ. Σε αυτή την επιχείρηση, εναντίον ενός ψυχικά νοσούντος ανθρώπου ο οποίος είχε οχυρωθεί σε ένα διαμέρισμα, ένας αξιωματικός των αστυνομικών ειδικών δυνάμεων πέθανε και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ένα μήνα μετά την επιχείρηση του Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε ότι τέσσερα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έπρεπε να υποστούν κυρώσεις, παρόλο που ο Λαζάροφ δεν ήταν μεταξύ τους.

Ο Σιμεόνοφ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο νέος επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να υποβληθεί από το κόμμα GERB του Μπορίσοφ.

Ο επικεφαλής γραμματέας είναι ονομαστικά ένας μη-κομματικός αξιωματούχος. Ο διορισμός του Μαρίνοφ έγινε από την ποσόστωση του GERB μετά την παραίτηση του προκάτοχού του – Βαλεντίν Ράντεφ, του GERB – από τον υπουργό Εσωτερικών,.

Μία πιθανή επιπλοκή στο σήριαλ του νέου επικεφαλή γραμματέα θα είναι το γεγονός ότι θα συντονιστεί με τον Πρόεδρο Roumen Radev, που θα εκλεγεί με εισιτήριο του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης και με έναν συχνό δημόσιο κριτή της κυβέρνησης του Μπορίσοφ.

Η εκλογή του Μαρίνοφ ως υπουργού Εσωτερικών καθυστέρησε λόγω δημόσιας διαμάχης μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και του Ράντεφ για το κατά πόσον ο Ράντεφ είχε επαρκή ενημέρωση αναφορικά με το διάταγμα, του οποίου ο νόμος απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου, απορρίπτοντας τον Μαρίνοφ ως επικεφαλής γραμματέα./IBNA