Στο «φουλ οι μηχανές» για την Αλεξανδρούπολη

Στο «φουλ οι μηχανές» για την Αλεξανδρούπολη

Ηχηρό μήνυμα με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή συνοδευόμενος από τον πρόξενο των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μαζί του ήταν ο αντιπρόσωπος Άμυνας, Πλοίαρχο Timothy Ketter, και ο σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων, William Laitine.

«Ο Έβρος – όπως σημείωσε ο Geoffrey Pyatt μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – έχει ιδιαίτερα στρατηγική γεωγραφική θέση, είναι τα σύνορα με την Τουρκία, τα σύνορα με τη Βουλγαρία, είναι η γέφυρα μεταξύ της Μικράς Ασίας και της Ε.Ε., είναι μια περιοχή που, ιστορικά, είναι το επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και, η παρουσία μας, είναι μέρος της αμερικανικής δέσμευσης να υπογραμμίσουμε την ενεργό συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης».

«Δεν υπάρχει» – σύμφωνα με τον ίδιο – «ένα σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για συγκεκριμένες επενδύσεις. Αυτό θα αποφασιστεί από ιδιωτικές εταιρίες. Το τί θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε μένα είναι ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό, υπάρχει οικονομική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί και ελπίζουμε πάρα πολύ ότι αμερικανικές εταιρίες θα βρουν ελκυστικές τις συνθήκες που η κυβέρνηση δημιουργεί. Γιατί βλέπουμε αυτό το είδος επενδύσεων ως ένα τρόπο να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία τής οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να προάγουμε την αμερικανική στρατηγική για ανάπτυξη της Ελλάδας ως έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Μπορεί, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης, να μην υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της αμερικανικής πλευράς, είναι παγκοίνως γνωστό όμως το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) ή αλλιώς Floating Storage and Regasification Unit (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως και να έχει, η οριστική απόφαση για την FSRU Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Δημήτρη Τζώρτζη, αναμένεται έως τα τέλη του 2018, μετά την διενέργεια του market test που θα καταδείξει το εμπορικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, με σκοπό το μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό.

Ο επόμενος στόχος θα είναι η ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο αγωγός IGB.

Υπενθυμίζεται, επίσης, το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή πολυετούς σύμβασης με την αμερικανική εταιρία εξαγωγών LNG από τις Η.Π.Α., Cheniere Energy, Inc.

Πρόκειται για μία μοναδική συνεργασία καθώς αφορά σε ένα μελλοντικό έργο, το οποίο προς το παρόν υπάρχει ως «σχέδιο επί χάρτου».

Ο Geoffrey Pyatt, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεκανδρούπολη, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου.

Τη δέσμευση του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και του δήμου Αλεξανδρούπολης εξέφρασε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη.

«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, το LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη» δήλωσε ο Geoffrey Pyatt, με τον Βαγγέλη Λαμπάκη να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων»…. / IBNA