Δολοφονία αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία

Δολοφονία αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία έχει πληροφορίες πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Jamal Khashoggi οποίος αγνοείται εδώ και 6 ημέρες έχει δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Την πληροφορία αυτή έδωσε ο σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP  και προσωπικός φίλος του Khashoggi,Yasin Aktay. Οι τουρκικές πηγές μιλούν για στοχοποίηση του δημοσιογράφου από τη Σαουδική Αραβία καθώς ήταν σφοδρός επικριτής του καθεστώτος.

Την Παρασκευή, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman δήλωσε ότι οι σαουδαραβικές αρχές θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ερευνήσει το προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη καθώς οι αναφορές από τις δύο χώρες σχετικά με τις συνθήκες της εξαφάνισής του είναι αντικρουόμενες.

Ο Khashoggi εισήλθε στο προξενείο την Τρίτη. Η τουρκική αστυνομία αναφέρει πως  δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βγήκε από το κτήριο, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι βγήκε την ίδια μέρα.

Πάντως στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές πως ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας είχε ζητήσει από τον Khashoggi να ζητήσει συγγνώμη από τον βασιλιά της χώρας κάτι το οποίο είχε αρνηθεί ο δημοσιογράφος. Η Yeni Safak αναφέρει για άφιξη 15 ατόμων από τη Σαουδική Αραβία λίγες ώρες πριν την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Το γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA, πως «έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και συντονισμού με τις τουρκικές τοπικές αρχές για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Jamal Khashoggi αφού έφυγε από το κτίριο του προξενείου».

Η μνηστή του Khashoggi έχει δηλώσει ωστόσο ότι ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, εξαφανίστηκε προχθές μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε την Τρίτη έξω από το προξενείο.  Ο Khashoggi, έγραφε  άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση αυτή.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι ο Khashoggi εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Khashoggi είχε πάει για να πάρει ένα επίσημο έγγραφο που χρειαζόταν για να παντρευτεί την τουρκάλα μνηστή του.

Ο δημοσιογράφος ήταν πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ το 2017 καθώς φοβόταν  πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε τις αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφου, και πρόσθεσε πως  «εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος».

Ο Τούρκος πρόεδρος  δήλωσε  στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα αρχεία από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας και καταγράφουν όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ότι η Τουρκία θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της εισαγγελίας./IBNA