Το «μαξιλάρι», η έξοδος και τα δάνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ

Το «μαξιλάρι», η έξοδος και τα δάνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ

Σχέδια για την αξιοποίηση μέρους τού «μαξιλαριού» των 24,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαχείρισης δημόσιου χρέους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο θα αφορά τόσο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου η δυναμική παρέμβαση θα μειώνεται όσο αποπληρώνεται και το ελληνικό χρέος, που διακρατά. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες πως εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης μέρους των ακριβών δανείων τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ήδη, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν υπάρξει σχετικά σενάρια, και εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση τόκων ύψους 380 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2019. Αυτό, διότι κατά την επόμενη χονιά θα πρέπει να αποπληρωθεί ακριβό χρέος, το οποίο φτάνει περίπου τα 8 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.

Άλλωστε, στην απόφαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου, αναφέρεται πως, μέρος τού «μαξιλαριού» διαθεσίμων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την προεξόφληση ακριβών δανείων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες, ο ESM αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που αποφασίστηκαν πριν την έξοδο από το Μνημόνιο.

Αυτή τη στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (λόγω Ιταλίας, Τουρκίας αλλά και ελληνικού Χρηματιστηρίου), καθιστούν απαγορευτική όποια σκέψη για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν ακόμα και το 4,5% στους δεκαετείς τίτλους και το 3,5% στους πενταετείς.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως, δεδομένων των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, η συμπεριφορά των ελληνικών τίτλων είναι «πάρα πολύ καλή»….. / ΙΒΝΑ