Συνάντηση Αναστασιάδη Chapman

Συνάντηση Αναστασιάδη Chapman

Συνάντηση με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Neil Chapman, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στη συνάντηση συζητήθηκε η επικείμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 10, που σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, αναμένεται να αρχίσει το 4ο τρίμηνο του 2018. Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης και την οπτική της εταιρείας ως προς τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Neil Chapman αν υπάρχει ενδιαφέρον της Exxon Mobil για το οικόπεδο 7, σημείωσε ότι «η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ExxonMobil μελετά θέμα συνεργασίας με την TOTAL δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την TOTAL και με άλλες εταιρείες. Τώρα  επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10».

Από την πλευρά του ο κ. Chapman είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην εταιρεία σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10. Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και πρόσθεσε ότι  ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι «το σχέδιο μας αφορά διενέργεια γεώτρησης το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτό επηρεάζει την εταιρεία, ο Neil Chapman σημείωσε ότι «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους Κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα  των Κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις Κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν βλέπει την περιοχή ως εναλλακτικό δρόμο για μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη ή και αλλού, δήλωσε ότι «η Ενέργεια αφορά τη διεθνή αγορά, ο κόσμος χρειάζεται υδρογονάνθρακες από πολλές περιοχές. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι οι πόροι, δηλαδή αν είναι μεγάλες οι ποσότητες, αν είναι ανταγωνιστικές και εμπορεύσιμες αρκετά για τη διεθνή αγορά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Τα χρονοδιαγράμματα σε αυτή τη δουλειά είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί (σ.σ. στο τεμάχιο 10).»

Τέλος κλείνοντας πρόσθεσε ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία για την εξόρυξη και την διάθεση στις αγορές, εφόσον βρεθούν εμπορικά ανταγωνιστικές και βιώσιμες ποσότητες κι ότι μπορεί αυτό να διαρκέσει και επτά χρόνια./IBNA