Σκληρό μήνυμα της Άγκυρας στη Λευκωσία

Σκληρό μήνυμα της Άγκυρας στη Λευκωσία

Αυστηρό μήνυμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε η Άγκυρα τονίζοντας πως  η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της δικαιοδοσίας της. Αφορμή για την ανακοίνωση είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος της Λευκωσίας προς τις ξένες εταιρείες για να παραχωρηθεί το θαλάσσιο οικόπεδο  για έρευνες υδρογονανθράκων.

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται πως «παρακολουθούμε με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου(σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτή η απόφαση της ελληνοκυπριακής  διοίκησης αποτελεί την απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση, η οποία δεν υπολογίζει  την ισότητα των τουρκοκυπρίων  στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού, τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. αδειοδότησης του οικοπέδου 7), παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

H Άγκυρα καταλήγει με αυστηρές προειδοποιήσεις και τονίζει πως «η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει  δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια».

«Η χώρα μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και κάθε είδους πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένων και δραστηριοτήτων γεώτρησης. Αφού προγραμματίζεται η πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές αδειών που έχει παραχωρήσει η «Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει « Η Ελληνοκυπριακή  Διοίκηση της νοτίου Κύπρου’ ( Κυπριακή Δημοκρατία) με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες που ενδέχεται να δείξουν ενδιαφέρον στις έρευνες, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπ᾽ ὀψιν  τις πραγματικότητες της περιοχής”./ΙΒΝΑ