Λύση APS για τα «κόκκινα» δάνεια σκέφτεται το ελληνικό ΥΠΟΙΚ

Λύση APS για τα «κόκκινα» δάνεια σκέφτεται το ελληνικό ΥΠΟΙΚ

Τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme-APS) διερευνά η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για Bad Bank.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη σχετική πρόταση έχει διατυπώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρουν πληροφορίες χωρίς να δίνονται επί του παρόντος περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς το συνολικό ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Αναφορικά με το αν το συγκεκριμένο σχέδιο τυχγάνει της αποδοχής των θεσμών, ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στο IBNA πως «όσο πιο σοβαρή είναι η πρόταση τόσο πιο πιθανό είναι να περάσει από την Κομισιόν και τον ESM».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η συγκεκριμένη ενδεχόμενη, επί του παρόντος, παρέμβαση θα αφορά μόνο «μικρό κομμάτι»- όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές- της συνολικής στρατηγικής τής κυβέρνησης για το κομμάτι των κόκκινων δανείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σημερινό δημοσίευμά του, το Bloomberg ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία «οχημάτων» για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Περιφερειακές τράπεζες στην Ελλάδα

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung für internationale Kooperation), Niclaus Bergmann, είχε σήμερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, που θα αποτελείται τόσο από συνεταιριστικές τράπεζες, όσο και από τραπεζικά ιδρύματα που θα προκύψουν από πρωτοβουλία των Περιφερειών της χώρας, με τα Γερμανικά Ταμιευτήρια να παρέχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Τέλος, συζητήθηκαν τα επόμενα, σε πρακτικό επίπεδο, βήματα, με τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την εκπόνηση μελέτης και θα επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του συστήματος περιφερειακών τραπεζών…. / ΙΒΝΑ