Ο Γιέρεμιτς επιμένει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει ρόλο στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας

Ο Γιέρεμιτς επιμένει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει ρόλο στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας

Ο Γιέρεμιτς εμμένει στον ισχυρισμό του ότι ο Τόνι Μπλερ συμμετέχει στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινα. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αρνείται ότι ο Μπλερ συμμετέχει στον διάλογο Βελιγραδίου-Κοσσυφοπεδίου εξ ονόματος του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Τον ισχυρισμό για την συμμετοχή του Μπλερ, που ήρθε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Γέρεμιτς, τον αρνήθηκε τόσο το ινστιτούτο Global Change όσο και ο ίδιος ο Βούτσιτς.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η σερβική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Βούτσιτς έχει δημιουργήσει κάποια συνεργασία με τον Μπλερ, ο οποίος είχε σημαντική εμπλοκή στον βομβαρδισμό κατά της Σερβίας το 1999 και την επακόλουθη de facto απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια έχει επισκεφθεί τη Σερβία τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Γέρεμιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εμένει στον ισχυρισμό του στο ρόλο του Μπλερ στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο εξ ονόματος του Βελιγραδίου.

Το θέμα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με την επιστροφή του Γέρεμιτς από τη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε την 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του με την τηλεόραση N1, είπε ότι “σημαντικοί συνομιλητές” του είπαν ότι ο Μπλερ διαπραγματεύεται το θέμα της “οριοθέτησης” (που συζητείται επί του παρόντος τόσο στη Σερβία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο), που συνδέεται με το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Όπως είπε, ο Μπλερ το κάνει «σύμφωνα με άμεση του συμφωνία με τον Βούτσιτς».

Ο Βούτσιτς και ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Τάτσι, έβαλαν μπροστά την ιδέα του σχεδίου “οριοθέτησης” νωρίτερα φέτος.

“Ο Μπλερ δεν κάνει τίποτα δωρεάν, εγώ ρωτώ: έχει λάβει ο Τόνι Μπλερ χρήματα για κάτι τέτοιο και ποιος τον πλήρωσε; Δεν πληρώθηκε με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Σερβίας, αλλά κάποιος τον πληρώνει για αυτό. Περιμένω από κάποιον να το αρνηθεί αυτό», υπογράμμισε ο Γέρεμιτς, προσθέτοντας ότι ο Μπλερ λαμβάνει 150.000 δολάρια το μήνα για τη συμμετοχή του στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινα. Ωστόσο, δεν ήθελε να αποκαλύψει την πηγή που του έδωσε την πληροφορία.

“Αν μοιραστώ τα ονόματά τους μαζί σας δεν θα ξαναπάρω ποτέ πάλι πληροφορίες, αλλά απευθύνω έκκληση στον Aleksandar Vucic να αρνηθεί ότι ο Tony Blair διαπραγματεύεται (εξ ονόματος της Σερβίας)”, επέμεινε ο Jeremic.

Ο Βούτσιτς αντέδρασε στην έκκλησή του, αλλά η απάντηση ήταν κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη.

“Ποτέ δεν του έδωσα (Μπλερ) ένα δηνάριο για οτιδήποτε, δεν διαπραγματεύεται τίποτα, εγώ διαπραγματεύομαι. Και αυτή είναι η απόφαση και των δύο κλάδων της εκτελεστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και της δικής μου… Το όνομά μου δεν είναι ο Τόνι ή οποιοδήποτε άλλο; το όνομά μου είναι Αλεξάνταρ», διευκρίνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή του Tony Blair ήταν πιο άμεσος. “Ο κ. Μπλερ δε καμία περίπτωση δεν ενεργεί εκ μέρους της Σερβικής κυβέρνησης ή του προέδρου της Σερβίας. Το έργο του Ινστιτούτου μας δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου”, λέει η γραπτή δήλωση που δόθηκε στην ιστοσελίδα KoSSev.

Παρόλα αυτά, ο Γέρεμιτς δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς του. Αντιθέτως, δήλωσε ότι ο Μπλερ πληρώνεται “από τη Μέση Ανατολή”.

Σύμφωνα με το μήνυμα Γέρεμιτς στο twitter: «”Μόνο εγώ διαπραγματεύομαι το θέμα του Κοσόβου”. Αυτό είναι αλήθεια, και θα υποστεί τις συνέπειες.  Αλλά ο Τόνι Μπλερ, με την έγκρισή του και … αφού πληρώνεται από τη Μέση Ανατολή, ταξιδεύει στις δυτικές πρωτεύουσες για να τους πείσει (τους Δυτικούς αξιωματούχους) ότι η «οριοθέτηση» είναι η μόνη λύση. Ο Βούτσιτς δεν το έχει αρνηθεί αυτό»./ΙΒΝΑ