Ρωσία: «Δεν θέλουμε το μονοπώλιο στην Ευρώπη»

Ρωσία: «Δεν θέλουμε το μονοπώλιο στην Ευρώπη»

Σε μία δήλωση που σίγουρα ανακουφίζει -εφόσον αποδειχθεί στην πράξη αληθινή- τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον προέβη ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak.

«Δεν επιζητούμε το μονοπώλιο στην ρωσική αγορά ενέργειας και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος αναφερόμενος στην εξαγωγή ποσοτήτων ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. ή μέρος αυτής έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την εξάρτηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς από τη ρωσική Gazprom, ενώ τόσο οι ΗΠΑ, όσο και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν ταχθεί ανοικτά κατά της κατασκευής του αγωγού Nord Stream ΙΙ που σκοπό έχει να ενισχύσει μέσω της Βαλτικής Θάλασσας με επιπλέον ποσότητες ρώσικου φυσικού αερίου την αγορά της Γερμανίας και των γύρω χωρών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, εξέφρασε την άποψη ότι ολόκληρος κόσμος έχει ανάγκη το ρώσικο φυσικό αέριο και, μάλιστα, πως πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό, καθώς η τιμή του είναι ανάμεσα στις πιο χαμηλές τού πλανήτη.

Το δε ρώσικο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να συμβάλει στην μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Επίσης, ο Khalid al-Falih, ο οποίος βρίσκεται στην Μόσχα με αφορμή την διεξαγωγή του Energy Week Forum, αποκάλυψε ότι η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιδιωτικών συμφερόντων ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, για την συμμετοχή της στην επόμενη φάση εκμετάλλευσης της μονάδας φυσικού αερίου Yamal LNG…. / IBNA

Main Photo: Αγωγός Nord Stream ΙΙ