Απογοητευμένος δηλώνει ο Ίνζκo από την προεκλογική εκστρατεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Απογοητευμένος δηλώνει ο Ίνζκo από την προεκλογική εκστρατεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, έγραψε σε άρθρο για την Αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ήταν σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική, καθώς δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα που είναι πραγματικά σημαντικά για τους πολίτες, όπως η οικονομία και το κράτος δικαίου.

Στο άρθρο, ο Ίνζκο σημειώνει ότι πολλά πολιτικά κόμματα, και ειδικά το μεγαλύτερο στη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS), εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εθνικιστικές ρητορείες για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

“Όμως, όχι μόνο η ανεύθυνη ρητορική είναι ένα επίκαιρο ζήτημα, αλλά και η επίμονη εθνικιστική πολιτική κάποιων πολιτικών Αυτοί που θυμούνται τη δεκαετία του 1990, εξακολουθούν να θυμούνται την καταστροφή που ένας τέτοιος εθνικισμός έφερε στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βοσνία. Αν οι εθνικιστές στη Β&Ε προκαλέσουν μία νέα πολιτική κρίση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με τις σημερινές δυσκολίες αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες», πρόσθεσε ο Ίνζκο.

Πιστεύει ότι οι εθνικιστές πολιτικοί τείνουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον το 1995. Με αυτόν τον τρόπο αντιβαίνουν στα συμφέροντα των πολιτών της Β&Ε καθώς και αυτά πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που θέλουν τη Βοσνία και την περιοχή να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Με άλλα λόγια, ο Ίνζκο σημειώνει ότι οι εθνικιστές στα Βαλκάνια δεν είναι πατριώτες και δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι εταίροι στην επιθυμία της περιοχής να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

“Και πράγματι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα ίδια κόμματα που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, ταυτόχρονα, πολλοί εγκατέλειψαν τη Β&Ε λόγω απογοήτευσης, ειδικά οι νέοι, περίπου 20.000 ετησίως, έχουν χάσει την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ποτέ προς το καλύτερο», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β&Ε.

Εκτιμά ότι οι πολίτες αναζητούν την πολιτική σταθερότητα, το κράτος δικαίου, τις ευκαιρίες απασχόλησης, τις αξιόπιστες υποδομές, την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και πολλά άλλα πράγματα που οι άλλοι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν και πολύ συχνά θεωρούν δεδομένα

“Φυσικά, οι πολιτικοί αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τη μετανάστευση των καλύτερων και πιο έξυπνων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, αλλά είναι σαφές ότι αυτοί που εμποδίζουν την αποτελεσματική και επιτυχημένη λειτουργία του κράτους, ενώ κρύβονται πίσω από την εθνικιστική ρητορική, ευθύνονται στην περίπτωση αυτή”, έγραψε ο Inzko.

Τόνισε δε ότι, από την αρχή της εκστρατείας, ενθάρρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα και να έρθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Τους ενθάρρυνε να προβληματιστούν για πραγματικά θέματα που αφορούν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους πριν ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή.

«Θα ζητούσα από τους ανθρώπους από τη Β&Ε που ζουν στο εξωτερικό», τι σε έκανε να αποφασίσεις να φύγεις από τη χώρα; τι πρέπει να βελτιωθεί για να σε κάνει να επιστρέψεις; »Ελπίζω ειλικρινά ότι κάθε πολίτης στη χώρα και στο εξωτερικό θα σταθμίσει σοβαρά τις συνέπειες των ψήφων και έτσι θα ψηφίσει για ένα θετικό μέλλον και μια ευημερούσα, σταθερή και απλά “φυσιολογική” Β&Ε », καταλήγει ο Ίνζκο στο άρθρο του στην Wiener Zeitung … /ΙΒΝΑ