Οι κερδοσκόποι και η «βύθιση» των ελληνικών τραπεζικών μετοχών

Οι κερδοσκόποι και η «βύθιση» των ελληνικών τραπεζικών μετοχών

Μια συντονισμένη προσπάθεια υποτιμητικής κερδοσκοπίας φαίνεται να είναι ο λόγος πίσω από σενάρια που «βύθισαν» σήμερα τον τραπεζικό δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών, και τα οποία επαΐοντες περί την κεφαλαιαγορά χαρακτήρισαν ως αστήρικτα.

Συγχρόνως, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Morgan Stanley, θεωρούν «υπερβολική» τη σημειωθείσα μαζική πώληση (“sell off”) μετοχών, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν το όλο σκηνικό σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Βγήκε το Bloomberg και δημιούργησε ένα κλίμα, οι αγορές πάντα υπεραντιδρούν», ενώ σε ερώτηση αν προκαλεί ανησυχία αυτό το σκηνικό, οι ίδιοι κύκλοι απάντησαν: «Οχι, καθόλου».

Οι τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, ακόμη και σε διψήφια ποσοστά. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι μετοχές της Πειραιώς (-21%) και της Eurobank (-14,7%) ενώ ηπιότερες ήταν αυτές που καταγράφηκαν για Εθνική (-5,49%) και Alpha Bank (-3,28%). Ο κλαδικός δείκτης έχασε στο κλείσιμο ποσοστό 8,78%, υποχωρώντας στις 506,26 μονάδες και ενώ ενδοσυνεδριακά έπεφτε ακόμη και κατά 11%.

Λάθος ανάγνωση

Όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο IBNA, το κύμα μαζικών πωλήσεων δεν έχει λογική βάση, καθώς δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην πραγματική κατάσταση είτε των τραπεζών είτε της οικονομίας γενικότερα.

Έκαναν λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία δείχνοντας, κατά βάση, τους λεγόμενους «σορτάκηδες», οι οποίοι δεν επενδύουν, αλλά κερδοσκοπούν με εξαιρετικά βραχυχρόνιες συναλλαγές.

Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για αναπαραγωγή κάποιων μεμονωμένων αναφορών, όπως για παράδειγμα της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι ερμηνεύθηκαν με εσφαλμένη ανάγνωση από πολλούς που μιλούν για θέμα που δεν γνωρίζουν και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, συνιστώντας σε όλους να δείχνουν «μεγάλη προσοχή».

Χαρακτηριστικό είναι πως, παρότι η Goldman Sachs σημείωσε ότι υπάρχει θετικό περιβάλλον για τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή ότι υπάρχει ισχυρό οικονομικό momentum με ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, με αυξανόμενη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και ελέω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καλύτερη κουλτούρα αποπληρωμής, οι κερδοσκόποι στάθηκαν σε άλλα σημεία. Όπως στην περιορισμένη ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως).

Ακόμη, αρμόδιοι διέψευσαν και τα περί «εταιρειών ειδικού σκοπού» για έμμεση κρατικοποίηση τραπεζών, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπερβολικές θεωρεί η Morgan Stanley τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πλεονάζουσα προσφορά πιθανό να συνεχιστεί ωσότου:

Πρώτον, υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Piraeus Bank και

Δεύτερον, αποκαλύψουν οι τράπεζες τους στόχους για μείωση των NPEs (Non Performing Exposures) έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων και διαγραφών…. / IBNA