Vucic από τη Μόσχα: «Τα πήρα όλα όσα ζήτησα από τον Putin»

Vucic από τη Μόσχα: «Τα πήρα όλα όσα ζήτησα από τον Putin»

Οι συναντήσεις τού Aleksandar Vucic με το πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin έχουν πλέον καθιερωθεί ως τακτικές και, τελευταία μάλιστα, γίνονται όλο και πιο πυκνές.

Από το 2014 που αναδείχθηκε στην εξουσία στη Σερβία, ο Vucic έχει ήδη συναντηθεί συνολικά 13 φορές με τον Putin, ενώ από τον Μάιο του 2017, οπότε και ανέλαβε την προεδρία τής Δημοκρατίας, έχει συναντηθεί 3 φορές με τον «τσάρο» τής Ρωσίας.

Τελευταία φορά ήταν εχθές (Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018) στη Μόσχα ενώ συμφωνήθηκε να επισκεφτεί ο Vladimir Putin το Βελιγράδι, κάποια στιγμή μέχρι το τέλος τού χρόνου.

«Τα πήρα όλα όσα ζήτησα από τον Putin», δήλωσε στους Σέρβους δημοσιογράφους ο Aleksandar Vucic αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών. Τί είναι αυτά που πήρε ή αν χρειάστηκε να δώσει και κάτι για να τα πάρει, αρνήθηκε να αποκαλύψει. «Δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Συμφωνήσαμε συγκεκριμένα βήματα τα οποία δεν μπορώ να σας αποκαλύψω» αρκέστηκε να δηλώσει, ο πρόεδρος της Σερβίας.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο περιεχόμενο των συνομιλιών, δηλώνοντας ότι από τις δύο ώρες που κράτησε η συνάντηση, τα 50 λεπτά ήταν αφιερωμένα στο ζήτημα του Κοσσόβου. Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις που θα πρέπει να υπάρξουν, εάν συνεχιστούν οι προβοκάτσιες – όπως είπε – και δεχτεί επιθέσεις ο σερβικός πληθυσμός.

Ο Vucic δεν διευκρίνισε αν θα αντιδράσει και η Ρωσία και με ποιόν τρόπο. Δήλωσε ότι η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας ως ιδέα για την οριστική επίλυση του ζητήματος δεν τέθηκε καν στη συζήτηση με τον Putin διότι έχει απορριφθεί, όπως τόνισε, από Ευρωπαίους και Αλβανούς ενώ δεν υπάρχει και σύγκλιση στην σερβική κοινωνία.

Εκείνο που μετέφερε στον Putin, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, είναι η εκτίμηση ότι η λύση τού ζητήματος του Κοσσόβου είναι ακόμη πολύ μακριά. Επίσης, κατά την υποδοχή, ο Σέρβος πρόεδρος φρόντισε να ακουστεί η διαβεβαίωση, ότι η Σερβία θα διατηρήσει τη στρατιωτική ουδετερότητά της, και υπενθύμισε στον Ρώσο πρόεδρο, ότι είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν ανήκει και δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η επιλογή από τον Vucic να προβάλει, κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Putin, τα  δύο αυτά θέματα, το Κόσσοβο και το ΝΑΤΟ, δεν έγινε για να τα ακούσει ο Putin αλλά για να τα ακούσουν οι Βρυξέλες και η Ουάσιγκτον. Είναι γεγονός ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ,  αλλά ιδιαίτερα η Federica Mogherini, πιέζουν για να κλείσει το θέμα του Κοσσόβου πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Διπλωματικές πηγές στο Βελιγράδι υποστηρίζουν ότι ο Vucic βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, διότι η πρότασή του για οριοθέτηση με τους Αλβανούς προσέκρουσε στο «γερμανικό τείχος», ενώ και στο εσωτερικό συναντά αντιδράσεις από την Εκκλησία και εθνικιστικούς κύκλους. Τώρα, πλέον, φοβάται ότι οι πιέσεις θα ενταθούν προς την κατεύθυνση υπογραφής νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσσοβο, χωρίς τη δέσμευση της Πρίστινας ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στο βόρειο Κόσσοβο. Πιθανότατα, αυτός να ήταν και ο λόγος για τον οποίο ένιωσε την ανάγκη να θέσει ενώπιον του Putin το θέμα. Πιθανόν, να ήθελε να δει τις αντιδράσεις στη Δύση και, ίσως, να προειδοποιήσει υπό την έννοια: «Μην με πιέζετε, γιατί έχω κι άλλη επιλογή».

Ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας και -όπως δήλωσε ο Vucic- συμφωνήθηκε να συνδεθεί η Σερβία, μέσω Βουλγαρίας, στον αγωγό που κατασκευάζουν από κοινού Ρωσία και Τουρκία. Συμφωνήθηκε επίσης να αναπτύξει η ρωσική Gazprom δίκτυο υποσταθμών διανομής αερίου, που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της Σερβίας και θα παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα διοχέτευσης του αερίου στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Στην συνάντηση Putin –Vucic συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, αλλά και το πρόσφατο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Στο τελευταίο θέμα υπήρξε σύγκλιση απόψεων, με δεδομένο ότι Βελιγράδι και Μόσχα έχουν σχεδόν ταυτόσημη άποψη πως η μεγάλη αποχή ήταν ένδειξη της άρνησης του λαού να αποδεχθεί τη συμφωνία…. / IBNA