Γιατί τα Δυτικά Βαλκάνια «πήγαν» στη Γενεύη;

Γιατί τα Δυτικά Βαλκάνια «πήγαν» στη Γενεύη;

Την ανάπτυξη στενότερων οικονομικών δεσμών με σκοπό την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έθεσαν ως προτεραιότητα οι επικεφαλής της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, που βρέθηκαν στην Γενεύη προκειμένου να συμμετάσχουν στο World Economic Forum 2019.

Το παρών έδωσαν επίσης κυβερνητικά στελέχη από την Κροατία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πΓΔΜ, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Από την ημερίδα με τίτλο «Strategic Dialogue on the Western Balkans» προέκυψε η ανάγκη να ακολουθήσει μέσα στο 2019 μία νέα συνάντηση των ηγετών των χωρών της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και η σύσταση ενός Western Balkans Competitiveness Council. Το τελευταίο θα έχει σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών παραμέτρων, την ανάπτυξη των υποδομών, την απόδοση των αγορών και τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» που θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια ανέκαθεν επηρέαζαν την ιστορία της Ευρώπης. Σήμερα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εργαστούν από κοινού για την βελτίωση της οικονομίας και πάνω σε κοινωνικά θέματα, τα οποία διαμορφώνουν τον κόσμο μας, οι ηγέτες των χωρών αυτών στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία είναι μέσω της μεγαλύτερης συνεργασίας» δήλωσε ο Executive Chairman of the World Economic Forum, Klaus Schwab.

Ο πρόεδρος του World Economic Forum, Børge Brende, σημείωσε από την πλευρά του ότι «το κοινό ανακοινωθέν σηματοδοτεί την αλλαγή οπτικής των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με την στενή συνεργασία σε τομείς της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα, μπαίνουν τα θεμέλια για ένα  καλύτερο μέλλον για την περιοχή».

Η Ιστορία έχει αποδείξει, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ότι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, συνήθως, ασκούν «τεράστια επιρροή» στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ό,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια θα επηρεάσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό στο μέλλον την Ευρώπη και αυτό έχουμε την τάση να το παραβλέπουμε. Αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο εφησυχασμός δεν είναι πολύ καλή ιδέα».

«Η Σερβία εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και στην οικονομία. η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει επιφέρει σταθερότητα, η σταθερότητα μακροπρόθεσμα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όμως μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν συνεργαστούμε στην βάση ενός αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης κοινών αξιών» τόνισε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, δήλωσε ότι «η συνάντηση αυτή μας έδωσε μία ιδέα για το πώς μπορεί να είναι καλύτερο το μέλλον για την περιοχή. Ο συνδυασμός τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικός και, αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο και ο διάλογος αυτός είναι σημαντικός»…. / IBNA