Οι «κινήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης και το… Βερολίνο

Οι «κινήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης και το… Βερολίνο

Η πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει, κάτι που αποτυπώθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, του 2019, που κατατέθηκε εχθές στην ελληνική Βουλή.

Αν και περιλαμβάνονται δύο σενάρια (ένα με τις περικοπές και τα αντίμετρα και ένα χωρίς τα προηγούμενα αλλά με τις εξαγγελίες Τσίπρα που κινούνται στο 1,1 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι «το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει το προσχέδιο στην Κομισιόν κατά τις 15 Οκτωβρίου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα, ώστε να «μετρηθεί» το σχέδιο της ελληνικής πλευράς με αυτό το δεδομένο. Ούτως ή άλλως, το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 – 21 Νοεμβρίου είναι αυτό που θα αποτελέσει τη «βάση» απόφασης. Μάλιστα ,είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν αλλαγές το Δεκέμβριο.

Πάντως, είναι ανοιχτό να έχει υπάρξει προσυνεννόηση με τους Ευρωπαίους μέχρι το Νοέμβριο, καθώς θα πρέπει να παραχθεί και η νομοθετική αποτύπωση τόσο της κατάργησης όσο και των θετικών μέτρων από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019.

Διότι, εάν δεν έχουν νομοθετηθεί οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν και στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού, πολλώ δε μάλλον δε θα μπορούν να συμπεριληφθούν στον ψηφισμένο προϋπολογισμό. Άρα, λοιπόν, η οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση χρειάζεται ώστε να προσδιοριστεί εάν οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα γίνουν πριν από την τελική ψήφιση τού προϋπολογισμού.

Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, τότε δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα. Ωστόσο, εάν η γερμανική πλευρά -επί παραδείγματι- επιθυμούσε το αντίθετο, τότε θα μπορούσε να «μπλοκάρει» την πρώτη δόση επιστροφής των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP’s / ANFA’s»), ύψους 600 εκατ. Παράλληλα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία πρόσκαιρη αναταραχή στις αγορές.

Το παραπάνω, θεωρείται από κάποιους διαχειρίσιμο, λόγω και του «μαξιλαριού» των 24 δισ. ευρώ…. / IBNA