Βοσνία – Ρωσία: Συνάντηση Ντόντικ – Πούτιν στο Σότσι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Βοσνία

Βοσνία – Ρωσία: Συνάντηση Ντόντικ – Πούτιν στο Σότσι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Βοσνία

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, μία εβδομάδα πριν από τις γενικές δημοσκοπήσεις στη χώρα του. Η σύντομη συνάντηση διοργανώθηκε μετά τον αγώνα Formula 1 του Ρώσικου Grand Prix, στο τμήμα VIP του Autodrom.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν έδειξε ότι γνωρίζει τα βασικά οικονομικά δεδομένα και τα βασικά προβλήματα στη Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά τόνισε επίσης ότι “οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ομοσπονδίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Σέπρσκα, της μίας εκ των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναπτύσσονται με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τομέα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι γνωρίζει ότι το εμπόριο με τη Ρωσία ανέρχεται περίπου στο 75% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Δημοκρατίας.

“Έχουμε προβεί σε άμεσες συμφωνίες για την παράδοση του φυσικού μας αερίου.Υπάρχουν επίσης ελπιδοφόρες ιδέες και σχέδια για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου για επισκευές αεροπορικού εξοπλισμού και για κινητήρες. Επιπλέον, ένα σημαντικό έργο είναι η μετατροπή ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στα σύνορα με τους γείτονές σε αντίστοιχο φυσικού αερίου, (προκειμένου να χαλαρώσουν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.) Δεν νομίζω ότι το διυλιστήριο πετρελαίου δημιουργεί πραγματικά τόσο μεγάλα ζητήματα. Αυτό αφορά περισσότερο τη μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος καυσίμου και τις υπηρεσίες στέγασης και των γειτόνων σας. Παρόλλα αυτά, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα το κάνουμε μαζί με εσάς», τόνισε ο Πούτιν σχετικά με τις αντιρρήσεις της κρατικής ηγεσίας της Κροατίας σχετικά με τη ρύπανση που προέρχεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Brod, μια ρωσική ιδιοκτησία στη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Ο Ντόντικ επιβεβαίωσε ότι οι αντιρρήσεις της Κροατίας ανήκουν στο παρόν και συμφώνησαν ότι δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα όσο θέλει να το παρουσιάσει η γειτονική χώρα.

“Πράγματι, θέλουμε να λύσουμε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα με τους γείτονές μας, αλλά, όπως σωστά είπατε, αυτό δεν αφορά τόσο τα προβλήματα όσο και την επιθυμία να δημιουργηθεί μια εικόνα των προβλημάτων”, σημείωσε ο Ντόντικ.

Επιπλέον, ο Ντόντικ τόνισε ότι η RS θα ήθελε να ξεκινήσει την ανακατασκευή δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών σε συνεργασία με ρωσικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον Πούτιν ότι πρόσφατα μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το Ρωσό-Σερβικό κέντρο και την Εκκλησία στη Μπάνια Λούκα, ενώ ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφθηκε το εργοτάξιο. Ο Ντόντικ ανέφερε επίσης ότι η Βοσνία θα διεξαγάγει τις γενικές εκλογές στις 7 Οκτωβρίου, τα γενέθλια του Πούτιν και του έδωσε ως δώρο ένα δήμα στα χρώματα της σημαίας της RS, λέγοντας ότι “τα χρώματα της σημαίας της RS είναι τα ίδια όπως τα χρώματα της ρωσικής σημαίας αν και με διαφορετική σειρά”.

«Ελπίζω να μου δώσετε ένα καλό δώρο και να διεξαγάγετε αυτές τις εκλογές σε υψηλό οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο και σύμφωνα με τους νόμους της χώρας σας.» Και πάλι, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, δήλωσε ο Πούτιν στο τέλος της συνάντησης .

Ο Ντόντικ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι είναι πολύ σημαντικό η RS να έχει την προσοχή της Ρωσίας στο μέλλον.

“Θα ήταν καταστροφικό για τον λαό μας να χάσει την προσοχή της Ρωσίας, τη βοήθεια και την υποστήριξή της”, δήλωσε ο Ντόντικ.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν αντέδρασαν επισήμως στη συνάντηση, αλλά ανεπίσημα τα δύο θέματα που συζητήθηκαν ήταν το χρονοδιάγραμμα και ο τόπος της συνάντησης. Η αντιπολίτευση εξέτασε τη συνάντηση λίγων λεπτών στη αίθουσα του Autodrom στο Σότσι, μια συνάντηση ευγένειας, όχι μια σοβαρή διπλωματική στιγμή.

“Η συνάντηση στο περιθώριο του αγώνα της F1 δεν μπορεί να θεωρηθεί από κανέναν ως μια σοβαρή διπλωματική προσπάθεια (του προέδρου) να παρουσιάσει τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την RS και να συσφίξει τις σχέσεις με τη Ρωσία”, δήλωσε ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης στο IBNA, θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του. Η πηγή εξήγησε ότι η ανωνυμία ήταν το άλφα και το ωμέγα σε αυτή την περίπτωση, καθώς ένα τέτοιο σχόλιο θα μπορούσε να «ερμηνευτεί ως ζήλια για τη συνάντηση στο Σότσι».

Η άλλη σημαντική παρατήρηση της αντιπολίτευσης συνδέεται με την ώρα της συνάντησης. Θεωρούν (οι αντιπολιτευόμενοι) ότι μια τέτοιου είδους εκδήλωση που πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα πριν τις (γενικές) εκλογές εξυπηρετεί τέλεια την εκστρατεία του Ντόντικ και της συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD).

Η τρίτη παρατήρηση της αντιπολίτευσης είχε να κάνει με τα όσα συζητήθηκαν στην ανεπίσημη συνάντηση. Κανένα από τα “φλέγοντα ζητήματα” δεν αγγίχτηκε, θέματα τα οποία προβληματίζουν τους Σέρβους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνας. Ένα από αυτά (μεταξύ άλλων) είναι το status των Σέρβων, οι οποίοι σε αρκετά καντόνια της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζαγοβίνας δεν αποτελόυν συνταγματικό έθνος./ΙΒΝΑ