Βούτσιτς από τη Μόσχα: «Η βούληση των πολιτών της πΓΔΜ δεν πρέπει να αγνοηθεί»

Βούτσιτς από τη Μόσχα: «Η βούληση των πολιτών της πΓΔΜ δεν πρέπει να αγνοηθεί»

Στην αρχή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια “πιο ρεαλιστική” προσέγγιση όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού της πΓΔΜ.

“Δεν είναι δουλειά μου να μπλέκω στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας… φοβάμαι ότι ορισμένοι άνθρωποι στον κόσμο μας υποτιμούν εμάς τους λαούς των Βαλκανίων και ότι πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά», δήλωσε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

«Νομίζουν: «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε (να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών) με τον λαό, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα το κάνουμε χωρίς τους ανθρώπους. Ανταυτού, θα προσπαθήσουμε να ασκήσουμε πίεση στα μέλη του κοινοβουλίου (στα Σκόπια), αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό δεν έχει σημασία… «Καλώ τους ανθρώπους από την Ευρώπη και τον κόσμο να δείξουν το σεβασμό τους σε εμάς, τους μικρούς λαούς και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας υποστήριξε ότι σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

“Μπορείτε να με φανταστείτε να κάνω έκκληση για δημοψήφισμα (στη Σερβία);” Η προσέλευση να είναι περίπου 25,35% και να λέω: «έχουμε κερδίσει», κάτι που θα ήταν αδύνατο για μένα. Υπάρχει δημοκρατία, υπάρχουν συντάγματα και νόμοι το οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά ακόμη και σε μια κατάσταση που δεν μας αρέσει η απόφαση του λαού”, ανέφερε, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. «Σέβομαι τη γνώμη του λαού».

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ανέμενε μία “πιο ρεαλιστική” αντίδραση από την ΕΕ. «Δεν πρέπει να ξεχνάτε τι θέλουν οι πολίτες. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη».

Όπως διευκρίνισε, η Σερβία θα σεβαστεί κάθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, “αλλά δεν μπορεί να παραμελήσει αυτό που θέλει λαός”.

Τα σέρβικα ταμπλόιντ για τη συμφωνία

Οι περισσότερες σερβικές εφημερίδες απέφυγαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. Ωστόσο, “The Informer”, το κύριο κυβερνητικό ταμπλόιντ, έβαλε το εξής πρωτοσέλιδο τίτλο:

“Το ΝΑΤΟ έχει καταρρεύσει στη Μακεδονία”. Η χαμηλή προσέλευση ήταν ένα «σαφές μήνυμα των Μακεδόνων, τόσο στον shqiptar Zoran Zaev (αναφέρεται στον Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργό της πΓΔΜ) όσο και σε ολόκληρη τη Δύση». Η “The Informer” έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο για τον Zaev, χρησιμοποιώντας το Αλβανικό επίθετο «shqiptar» (ένα αλβανόφωνο εθνώνυμο, με το οποίο οι Αλβανοί χρησιμοποιούν για να κατανομάσουν τον εαυτό τους), το οποίο όμως έχει σοβινιστική σημασία στη σερβική γλώσσα…/ΙΒΝΑ

Φωτογραφία (Αρχείο): Μία προηγούμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (L) και του Σέρβου ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.