Συνεργασία Ισραήλ-Αιγύπτου: Το νέο στοίχημα στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεργασία Ισραήλ-Αιγύπτου: Το νέο στοίχημα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ένας πολυαναμενόμενος και γεωστρατηγικά ανατρεπτικός σχεδιασμός για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να γίνει πράξη το 2019, αποτελώντας σημαντική πρόκληση για το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες Delek Drilling και Noble Energy, θα ξεκινήσει η πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο.

Η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan θα γίνει μέσω του αγωγού Arab Pipeline, τον οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία East Mediterranean Gas Company (EMG).

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κοινοπραξία έχει συσταθεί από κοινού με ισραηλινά και ααιγυπτιακά κεφάλαια και είναι εκείνη που είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του αγωγού Arish–Ashkelon.

Περί τα 64 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αναμένεται αρχικά να καταλήξουν στην Αίγυπτο, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην ζώνη τής Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο κοίτασμα Tamar η εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι ήδη εφικτή, ενώ όσον αφορά στο κοίτασμα Leviathan θα είναι από το 2019.

Η επιλογή της εξαγωγής μέσω του αγωγού Arab Pipeline έγινε καθότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες, οπότε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ιορδανίας ή του Λιβάνου, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, απορρίφθηκε.

Αναλόγως, αποκλείστηκαν η Κύπρος και η Τουρκία καθώς το κόστος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου σε περίπτωση επιλογής τους θα ήταν απαγορευτικό.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της αγοράς φυσικού αερίου στο Ισραήλ από την στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα πλούσια κοιτάσματα που φιλοξενεί» δήλωσε ο Yossi Abu, εκτελεστικός διευθυντής της Delek Drilling, η οποία ελέγχει το 45% του κοιτάσματος Leviathan, επισημαίνοντας ότι «το κοίτασμα Leviathan αναδεικνύεται ως το προπύργιο της ενεργειακής αγοράς στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία».

Η Αίγυπτος δήλωσε έτοιμη να εξετάσει τις αιτήσεις και άλλων ιδιωτικών εταιρειών, χορηγώντας τις ανάλογες άδειες, προκειμένου η χώρα να αποτελέσει αναπόσπαστο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο…. / IBNA