OP/ED: Ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Zaev;

OP/ED: Ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Zaev;

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην πΓΔ της Μακεδονίας, δείχνει ότι ο Zoan Zaev δεν κατάφερε τελικά να πείσει το ακροατήριο του και να οδηγήσει στις κάλπες τους πολίτες ώστε να ψηφίσουν για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Το ποσοστό του 37% περίπου συμμετοχής στο δημοψήφισμα, δεν μπορεί να χαροποιεί σίγουρα την κυβέρνηση του Zaev και τους υπερασπιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα ποσοστό τουλάχιστον πιο κοντά στο 50% θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας να το χρησιμοποιήσει στις διαβουλεύσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση που είναι και το προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Επειδή όμως οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, ας τους αναλύσουμε. Περίπου 650 χιλιάδες ψήφισαν στο δημοψήφισμα, σε σύνολο εγγεγραμμένων 1,8 εκ. ψηφοφόρων, με το ποσοστό όσων ψήφισαν ΝΑΙ να ανέρχεται πάνω από το 90% με συνολικό αριθμό ψήφων σχεδόν 580 χιλιάδες.

Τι σημαίνει αυτό όμως για την κυβέρνηση Zaev; Πολύ απλά ότι πήρε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα απ ότι ο Πρόεδρος Gjorge Ivanov, που πήρε το 2014 530 χιλιάδες ψήφους και εξελέγη Πρόεδρος της πΓΔ της Μακεδονίας. Είναι μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και δεν είναι η μόνη.

Η άλλη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά με τους αριθμούς είναι οι εκλογικοί κατάλογοι, οι οποίοι έχουν να ανανεωθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης του Nikola Gruevski από το 2002. Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκ. ψηφοφόροι, όταν υπολογίζεται ότι στη χώρα δεν ζουν παραπάνω από 1,5 εκ. συνυπολογίζοντας και όσους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι ψηφοφόροι με μέτριους υπολογισμούς υπολογίζονται σε 1,2 εκ. Με τις πάνω από 650 χιλιάδες ψήφους σε πραγματικές συνθήκες το δημοψήφισμα κρίνεται ως έγκυρο, καθώς υπερβαίνει το 50% της απαιτούμενης συμμετοχής από το Σύνταγμα της χώρας για να κηρυχθεί έτσι.

Αν ο Zaev χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική των αριθμών, μπορεί και να πείσει το κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκεί εξάλλου του χρειάζονται άλλοι δέκα βουλευτές περίπου για να πάρει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για τις αλλαγές. Δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Με τις πρώτες του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας, απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές και περισσότερο φάνηκε ότι τις ανέφερε ως απειλή για το αντιπολιτευόμενο κόμμα του VMRO-DPMNE παρά ως πραγματική πρόθεση.

Η αντιπολίτευση είναι αυτή τη στιγμή σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, με τρεις τάσεις να κυριαρχούν στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρώτη τάση, ίσως και η πιο ισχυρή, είναι αυτή που εκφράζεται από τον Πρόεδρο της χώρας Gjorge Ivanov, ο οποίος είναι τελείως αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος της χώρας. Από την άλλη, είναι η πλευρά του νυν Προέδρου του κόμματος Hristijan Mickoski που είναι πιο μετριοπαθής και συζητήσιμος στο θέμα των Συνταγματικών αλλαγών και τέλος η τρίτη και πιο ανίσχυρη τάση που είναι οι φιλοευρωπαϊστές. Οι τελευταίοι όμως έχουν την στήριξη της Δύσης μ ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις αντιδράσεις τους σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Μια προσφυγή στις κάλπες, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει ιδιαίτερα στον Zoran Zaev, καθώς ενδέχεται να συσπειρώσει την αντιπολίτευση, κάτι που μάλλον δεν επιθυμεί, όπως έδειξε με τις πρώτες του δηλώσεις. Εξάλλου θα ήταν προτιμότερο γι αυτόν να διαλύσει το VMRO-DPMNE στις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος κι όχι να πάει σε πρόωρες εκλογές με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Κοιτώντας τους αριθμούς τελικά ο Zoran Zaev δεν φαίνεται να χάνει το πλεονέκτημα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην πΓΔ της Μακεδονίας./ΙΒΝΑ