ΠΓΔΜ: Το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επίλυση του θέματος του ονόματος

ΠΓΔΜ: Το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επίλυση του θέματος του ονόματος

Κρίσιμο, για την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά  και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της πΓΔ Μακεδονίας, δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στη χώρα.

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της χώρας καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της  πΓΔ Μακεδονίας Nikola Dimitrov, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Η συμφωνία έχει χαιρετηθεί και έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορική» από το σύνολο σχεδόν της Διεθνούς Κοινότητας, καθώς με αυτήν επιλύεται μία διαφορά 27 ετών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το ονοματολογικό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα θα μετονομαστεί σε “Βόρεια Μακεδονία” και η ονομασία αυτή θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Σήμερα, η χώρα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και με αυτήν έχει αναγνωριστεί από σχεδόν 130 χώρες του κόσμου.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της πΓΔ Μακεδονίας είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Επικράτηση του «ΝΑΙ»- Ζητούμενο το ποσοστό συμμετοχής

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «ΝΑΙ» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο,το ζητούμενο για την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Zoran Zaev είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου η νομιμότητα του αποτελέσματος να μην αμφισβητηθεί από κανέναν και  η συμφωνία να τύχει ευρύτερης αποδοχής στο εσωτερικό.

Ωστόσο, ορισμένες παράμετροι λειτουργούν αρνητικά για την εξασφάλιση υψηλού ποσοστού συμμετοχής και κυρίως, ο μεγάλος αριθμός του εκλογικού σώματος, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της  πΓΔ Μακεδονίας ανέρχεται στο 2,1 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους φθάνουν το 1,8 εκατομμύριο. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται στο ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και χρόνια, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι της χώρας έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Πέραν αυτών, η το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, με έμμεση προτροπή  προς αποχή από την ψηφοφορία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, αυτό πρέπει να θεωρηθεί άκυρο και η κυβέρνηση του Zoran Zaev να παραιτηθεί.

Ο δε Πρόεδρος της χώρας, Gjorge Ivanov, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, έχει καλέσει ανοιχτά τους ψηφοφόρους της χώρας να απέχουν από το δημοψήφισμα, εξαπολύοντας μύδρους κατά της συμφωνίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Zoran Zaev, μαζί με την ισχυρή στήριξη του αλβανικού παράγοντα στη χώρα, φαίνεται αποφασισμένη να υπερβεί όλα τα εμπόδια που ορθώνονται από εθνικιστικούς κύκλους και να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα “Nezavisen Vesnik” (μέλος του ομίλου IBNA), ο Zoran Zaev τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

«Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας του λαού.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα,ο Zoran Zaev αντιτείνει το επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η νομιμοποίησή του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Τονίζει δε, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια ανέφεραν στο IBNA πως το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δύσκολα θα ξεπεράσει το 50%. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, η πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες θα ψηφίσει αναμφίβολα υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, γεγονός που θα επιτρέψει στον Zoran Zaev να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αλβανικός παράγοντας

Ενώ ο σλαβικός πληθυσμός φαίνεται να είναι μοιρασμένος μεταξύ του «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, οι Αλβανοί ψηφοφόροι, που αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος της της πΓΔ Μακεδονίας, θα ψηφίσουν συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας και ίσως αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα που θα κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος .Όλα τα αλβανικά κόμματα στη χώρα έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας και προτρέπουν τους Αλβανούς ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Την ίδια προτροπή προς τους Αλβανούς ψηφοφόρους της πΓΔ Μακεδονίας έχουν απευθύνει τόσο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Τιράνων όσο και αυτή της Πρίστινας.

Το σημερινό δημοψήφισμα στην πΓΔ Μακεδονίας επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.Οι Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 19:00 ώρα.  Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, αργά το βράδυ της Κυριακής.